Praten met de Nachtwacht + lezing Ko van Dun
Voorafgaand aan een vertoning van Praten Met De Nachtwacht, waarin journalist Coen Verbraak in gesprek gaat met de belangrijkste personages van het beroemde schilderij, geeft kunsthistoricus Ko van Dun een lezing over Rembrandt en zijn meest bekende werk.
Over de lezing
De Nachtwacht was het hoogtepunt in de carrière van de schilder, het was ook het grote keerpunt: je hebt de Rembrandt vóór en de Rembrandt ná, de jonge schilder die de wereld veroverde én de man die met zijn kunst de blik naar binnen richtte. In zijn lezing gaat Ko van Dun dieper in op het verhaal van de kunstenaar.

Praten Met De Nachtwacht
Journalist Coen Verbraak gaat in gesprek met de belangrijkste personages van De Nachtwacht van Rembrandt. Wie zijn die mensen op dat imposante schilderij?
Tussen 1639 en 1642 schilderde Rembrandt zijn beroemdste en grootste doek. De Nachtwacht betovert en intrigeert zijn publiek al bijna vierhonderd jaar. Coen Verbraak gaat op zijn kenmerkende wijze in gesprek met de belangrijkste personages van Rembrandts meesterwerk. De kapitein, de luitenant, de vaandeldrager, de tamboer, het gouden meisje: ze komen allemaal bij hem aan tafel. Ook Rembrandt zelf vertelt over de omstandigheden waaronder zijn belangrijkste werk is ontstaan.
Het concept van Praten Met De Nachtwacht werd bedacht door de producenten Joost de Wolf en Anton Smit, die al snel de hulp inriepen van kunsthistorica Fieke Tissink. Zij werkte lang op de afdeling educatie van het Rijksmuseum en schreef een museumgids voor het Rembrandthuis. Tissink koos de personages en voorzag de acteurs van informatie. De interviewvragen kregen ze niet van tevoren, in de film zien we ze improviseren op basis van de informatie die ze van Tissink hadden gekregen.