Play

Een Goed Begin + Lezing & Nagesprek

Voor aanvang van Een Goed Begin, een inzichtelijke documentaire over de unieke Nederlandse geboortezorg, vindt er een lezing plaats door Prof. dr. Marianne Nieuwenhuijze, hoogleraar fysiologische verloskunde. Na afloop is er nog een nagesprek.

Special: Event
Tijden & Tickets
Programma
19:15 Deuren open
19:30 Start lezing
20:00 Start documentaire
21:10 Start nagesprek
21:30 Verwacht einde
Maxresdefault

Een Goed Begin – Bevallen In Nederland (+ lezing & nagesprek)

Documentaire waarin zes gepassioneerde zorgprofessionals hun kennis over en ervaringen met de unieke geboortezorg van Nederland delen.

Alleen in Nederland wordt een zwangere vrouw gevraagd of ze thuis of in het ziekenhuis wil bevallen.

In 2021 werd de Nederlandse thuisbevalcultuur officieel erkend als immaterieel erfgoed. Hoe waardevol en uitzonderlijk onze geboortezorg is, blijkt uit de indringende verhalen van de verloskundigen, kraamverzorgenden en gynaecologen in deze documentaire. Ze vertellen over het overweldigende en bijzondere van elke geboorte, over het belang van een bekend gezicht bij het baren – thuis en in het ziekenhuis – over de functie van pijn en de gevolgen van trauma, armoede en racisme. Samen schetsen ze een krachtig beeld van een bevalcultuur die onder grote druk staat door een tijdgeest van medicalisering, marktwerking en de drang van de moderne mens naar controle. De keuzevrijheid van zwangere vrouwen om veilig thuis te kunnen bevallen, staat hierdoor op het spel.

EEN GOED BEGIN is daardoor ook een reflectie op onze maatschappij en kernwaarden als vertrouwen in onszelf en op onze medemens, autonomie en keuzevrijheid. Dit is diep verweven met onze geschiedenis en geworteld in een cultuur van nuchterheid en het uitgangspunt dat vrouwen zelf de regie voeren over waar en hoe zij willen bevallen.

NB: Deze voorstelling wordt voorafgegaan door een lezing door prof. dr. Marianne Nieuwenhuijze, lector Midwifery/Fysiologische verloskunde bij Zuyd.

Ane C. Ose & Jet Homoet, Nederland, 2023, 70 min. Nederlands gesproken, zonder ondertiteling.