Boekpresentatie Josje Weusten + Zien is geloven

Tijdens de presentatie van haar boek Fake Fish – een dystopische roman over de verwoestende impact van nepnieuws en de cancelcultuur op de Europese Unie – zal auteur Josje Weusten in gesprek gaan met Dr. Jan de Roder (taal: Engels). Na hun gesprek zal de VPRO Tegenlicht-aflevering over synthetische media en Deepfake, een van de hoofdthema's van het boek, getoond worden. Na afloop worden er boeken verkocht en gesigneerd i.s.m. De Tribune.

Special: Event
Tijden & Tickets

Over het boek

FAKE FISH is een dystopische roman over de verwoestende impact van fake news en cancel culture op de Europese Unie door de ogen van verschillende personages. Elk personage in het boek wordt gedwongen om te navigeren door de ijzingwekkende effecten van deep fakes. Ze worden gedwongen te kiezen tussen veiligheid en vrijheid, waarheid en fictie.

De roman speelt zich grotendeels af in Maastricht, inclusief Lumière Cinema en verschillende gebouwen van de universiteit. De roman is uitgegeven door de onafhankelijke literaire uitgeverij Sparsile Books (Glasgow, UK).

Over de auteur

Josje Weusten (PhD) is een Nederlandse fictieauteur die in het Engels schrijft en in België woont. Naast schrijfster is ze universitair hoofddocent en docent literatuurwetenschap, poëzie en creatief schrijven aan de Universiteit Maastricht.

Haar korte verhalen zijn verschenen in Litbreak Magazine (NY), Burningword Literary Journal (LA), Flash Fiction Magazine (NY) en Low Hanging Fruit (LA). Ze schrijft regelmatig essays voor The Independent Publishing Magazine en is oprichter en hoofdredacteur van het Telling Stories Magazine. Haar werk is genomineerd voor Best Small Fictions (editie 2024) van Altcurrent Press in de categorie micro-fictie. FAKE FISH is haar debuutroman.

Over de interviewer

Dr. Jan de Roder is universitair docent literatuurwetenschap aan de Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen van de Universiteit Maastricht en een gewaardeerd essayist, gespecialiseerd in het literaire essay. Zijn essays over hedendaagse literatuur zijn gepubliceerd in Yang, Raster, Parmentier en Armada. Hij was redactielid van Parmentier en Armada.

Daarnaast is Jan de Roder bestuurslid geweest van de Jan Campert-stichting en jurylid van de Constantijn Huygensprijs en de P.C. Hooftprijs, een van de belangrijkste literaire prijzen in Nederland, afwisselend toegekend voor proza, poëzie en essayistiek. De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde kende de Vijfjaarlijkse Essayprijs toe aan zijn essaybundel Het onbehagen van de literatuur (2003).

Programma
19:15 Deuren open
19:30 Start boekpresentatie + gesprek
20:30 Start documentaire
21:30 Einde
Nina

VPRO Tegenlicht: Zien is geloven - Engels ondertiteld

In deze Tegenlicht-aflevering wordt gekeken naar hoe de opkomst van sociale media, informatiebubbels en de mogelijkheden van Deepfake onze werkelijkheid beinvloeden.

We leven in een ‘infocalyps’, zegt de Britse desinformatie-expert Nina Schick. In haar boek Deepfakes and the Infocalypse – What You Urgently Need to Know schetst ze een samenleving die overspoeld wordt door te veel informatie, waarbij er geen onderscheid meer gemaakt kan worden tussen 'informatie' en 'desinformatie'. Door de komst van de sociale media hebben verschillende groepen in onze samenleving de neiging om zich steeds meer terug te trekken in hun eigen 'echo kamers.' Hierin beleven zij hun eigen 'subjectieve waarheid.' Hierdoor wordt het steeds moeilijker om een consensus te bereiken over hoe de 'echte' wereld gezien moet worden.

In deze onderhoudende aflevering van het VPRO-programma Tegenlicht wordt een licht geworpen de consequenties die synthetische media kunnen hebben op de verspreiding van des- en misinformatie.

Schuchen Tan, Nederland, 2021, 47 min. Nederlands & Engels gesproken, Engels ondertiteld.