Play

Bevrijdingsdag 2024: Bewariërs + Inleiding en nagesprek

De vrijdag voorafgaand aan Bevrijdingsdag 2024 wordt Bewariërs getoond, een intrigerende documentaire over mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog Joodse goederen in bezit hielden en niet teruggaven. In een bijzondere inleiding en discussie wordt het fenomeen van bewariërs in een Maastrichtse context geplaatst (taal: Nederlands).

Special: Event
Tijden & Tickets

De inleiding en het nagesprek worden verzorgd door twee van de auteurs van het rapport Onvoltooid Verleden - Ontrechting en rechtsherstel van Joodse inwoners in de gemeenten Maastricht, Amby en Heer. Dit rapport is gemaakt door een onafhankelijk onderzoeksteam bestaande uit René van Rijsselt, Erik van Rijsselt en Marjolein Vlieks. Op verzoek van de gemeente Maastricht hebben zij onderzoek gedaan naar de betrokkenheid van de gemeenten Maastricht, Amby en Heer bij de onteigening van Joodse eigendommen tijdens de Tweede Wereldoorlog en het naoorlogse rechtsherstel. Een groot deel van hun onderzoek is gebaseerd op archieven die bij Historisch Centrum Limburg locatie Maastricht liggen. Meer informatie? RTV Maastricht maakte een item over het rapport.

Onderzoekers Marjolein Vlieks en Erik van Rijsselt zullen in een inleiding het fenomeen bewariërs plaatsen in de context van de Jodenvervolging. In het nagesprek zullen zij enkele casussen van Maastrichtse bewariërs uitlichten, alsook het gesprek aan gaan met het publiek.

Programma
19:15 Deuren open
19:30 Start inleiding
19:45 Start Bewariërs
21:00 Nagesprek
21:30 Einde
Bewari rs st 6 jpg sd high

Bewariërs

Documentaire over tijdens de Tweede Wereldoorlog in bewaring gegeven Joodse bezittingen en de beheerders ervan. Bezittingen die vaak na de oorlog niet meer werden teruggegeven, tegen de achtergrond van naoorlogs antisemitisme.

Documentaire

Tijdens de oorlog moesten Joden al hun eigendommen inleveren bij de bezetter. Als een reactie daarop lieten Joden alles wat maar enigszins van (emotionele) waarde was achter bij niet-Joodse kennissen en buren. Van kostbare juwelen tot alledaagse meubels, alles werd toevertrouwd aan anderen met het idee dit na afloop van de oorlog weer op te halen. Van de Joden die uiteindelijk terugkeerden na de oorlog, konden velen hun eigen huis niet meer betrekken. En hoewel er beheerders waren die de goederen teruggaven zoals beloofd, gebeurde dat vaak niet. De mensen die de Joodse goederen in bezit hielden, werden aangeduid als ‘bewariërs’: een samentrekking van de woorden ‘bewaren’ en ‘ariër’. Zo werd de Joden opnieuw onrecht ongedaan, dit keer door hun eigen landgenoten. BEWARIËRS toont drie verschillende verhalen die de diepgaande impact van deze gebeurtenissen laten zien.

Sanne Kortooms & Timon Moll, Nederland, 70 min. Nederlands & Engels gesproken, Nederlands ondertiteld.