Play

Broertje is Verdwaald + Nagesprek + Optreden Nani Vazana

In het kader van de Boekenweek vertonen we de bioscooppremière van Broertje is Verdwaald. Deze documentaire staat in het teken van de deportatie van de vierjarige Léon Wesly naar Auschwitz en de impact daarvan op de levens van de Maastrichtse familie Wesly. Na afloop vindt er een nagesprek plaats (taal: Nederlands), voor aanvang een optreden van Nani Vazana.

Special: Event
Tijden & Tickets

Bij het nagesprek zijn veel bijzondere gasten aanwezig, waaronder jongere broer Benoit Wesly en oudere zus Leni Wesly. Ook regisseur Bart Hölscher is aanwezig. Verder zal zangeres Nani Vazana het lied Durme Durme live ten gehore brengen.

Dit is een vertoning in het kader van de Boekenweek, met dit jaar als thema 'Bij ons in de familie'. Het volledige programma is hier terug te vinden.

Programma
18:45 Deuren open
19:00 Korte inleiding
19:10 Optreden Nani Vazana
19:15 Start documentaire
20:20 Start nagesprek
21:00 Uiterlijk einde
A04 SH15 achtergrond v07 00605

Broertje is verdwaald

Documentaire van de Limburgse cineast Bart Hölscher over de deportatie van de vierjarige Léon Wesly naar Auschwitz en de impact daarvan op de levens van de familie Wesly, waaronder zijn zus Leonie, na de Tweede Wereldoorlog.

Documentaire

BROERTJE IS VERDWAALD is een documentaire over de littekens van de Tweede Wereldoorlog. In november 1943 duikt Léon samen met zijn zevenjarige zus Leonie onder in Voerendaal. Een buurvrouw, die lid is van de NSB, verraadt Léon in ruil voor vijfentwintig gulden. Vanuit de keuken waar ze zich heeft verstopt, ziet Leonie hoe haar broertje wordt opgepakt. Hij belandt via kamp Westerbork in februari 1944 in Auschwitz-Birkenau.

Na de Tweede Wereldoorlog komen de ouders van Léon en Leonie hun kinderen ophalen. Van Léon ontbreekt elk spoor. Als het gezin kort na de bevrijding wordt uitgebreid met een tweeling – Benoît en Tova – zegt vader tegen iedereen die het horen wil dat God een zoon van hem heeft afgenomen en hem er twee kinderen voor heeft teruggegeven. Ondanks de vreugde over de gezinsuitbreiding, blijft het verlies van Léon als een zwarte schaduw over het leven van de familie Wesly hangen. In deze documentaire zoeken Leonie, Benoit en Tova elkaar in de herfst van hun leven op en gaan ze met elkaar in gesprek: over de willekeur van het lot, over schuldgevoelens en over het kleine fotootje aan de muur van dat familielid waar thuis nooit over gesproken werd: hun broertje.

Bart Hölscher, Nederland, 2024, 66 min. Nederlands gesproken, zonder ondertiteling.