Play

Volver

Pedro Almodóvar keert in Volver (Spaans voor terugkeren) terug naar zijn jeugd op het Spaanse platteland en zijn muzes Carmen Maura en Penélope Cruz.

Tijden & Tickets

Deze melancholische film is een hommage aan de oerkracht en de schoonheid van vrouwen. Tevens is het een bittere aanval op een machismocultuur waarin vaders hun dochters opzadelen met traumatische ervaringen. Raimunda en haar zus Sole groeiden op in La Mancha, een conservatieve plattelandsgemeenschap, maar zijn jaren geleden naar Madrid verhuisd om er een nieuw bestaan op te bouwen. Geesten uit het verleden blijven hen achtervolgen. Soms letterlijk, want hun overleden moeder Irene waart rond in het bijgelovige La Mancha en lijkt van plan om enkele nog niet afgehandelde zaken te komen regelen. Een lijk in een diepvries voert de onrust verder op.

Almodóvar laat in VOLVER opnieuw zien dat hij als geen ander komedie en psychologisch drama weet te combineren. Tijdens het filmfestival in Cannes werd de vrouwelijke cast collectief onderscheiden met de prijs voor de beste actrice. (mv)

Pedro Almodóvar, Spanje, 2006, 121 min. Spaans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Penélope Cruz, Carmen Maura, Lola Dueñas, Blanca Portillo, Yohana Cobo.