Play

Memory

Delicaat en meeslepend drama van Michel Franco (Sundown) over de ongewone hereniging van een maatschappelijk werkster en een vriend uit haar middelbareschooltijd. Met Jessica Chastain en Peter Sarsgaard.

Première
Tijden & Tickets

Waar de een vooral bezig is met het wegstoppen van haar herinneringen, zien we de ander strijden om zijn herinneringen te behouden. Maatschappelijk werker Sylvia woont met haar dochter in New York. Ze leeft een ogenschijnlijk geordend leven, brengt haar dertienjarige dochter naar school, gaat naar haar werk en naar de bijeenkomsten van de Anonieme Alcoholisten. Met lichte tegenzin bezoekt ze een reünie van haar middelbare school. Daar ontmoet ze Saul, een oud schoolgenoot die lijdt aan de vroege voortekenen van dementie. Een ontmoeting met grote gevolgen.

De Mexicaanse regisseur Michel Franco wilde een film maken over mensen die om wat voor reden dan ook niet voldoen aan de conventies die de omgeving van hen vraagt. Op intelligente en gevoelige wijze – zonder sentimenteel te worden – ontrafelt MEMORY Sylvia’s geheim dat besloten ligt in de donkerte van haar geheugen en zien we hoe Saul leert omgaan met zijn gemis aan herinneringen. Het is vooral de tastbare chemie tussen Sylvia en Saul die de film extra glans geeft. (ej)

Michel Franco, Mexico, VS, 2023, 103 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Jessica Chastain, Peter Sarsgaard, Brooke Timber, Merritt Wever, Elsie Fisher.