Play

Incendies

Dé doorbraakfilm van Denis Villeneuve (Dune) was dit ijzersterke noodlotsdrama over een Canadese tweelingbroer en -zus die na de dood van hun moeder een aantal mysteries uit haar verleden ontrafelen.

Tijden & Tickets

De in Canada genaturaliseerde twintigers Jeanne en Simon zijn stomverbaasd als de notaris hen twee brieven overhandigt van hun overleden moeder. De ene is bestemd voor hun vader, van wie ze altijd gedacht hebben dat deze een heldhaftige dood was gestorven, de andere is voor een onbekende broer met drie getatoeëerde stipjes op zijn voet. Zolang ze niet gevonden zijn, wil hun moeder geen naam op haar graf. Jeanne pakt meteen haar koffers om in het Midden-Oosten naar haar vader te zoeken. Tweelingbroer Simon heeft daar – gezien de koele en afstandelijke relatie met zijn moeder – helemaal geen zin in. Als Jeanne zijn hulp nodig heeft, voegt hij zich alsnog bij haar. De aangrijpende zoektocht naar hun moeders verleden gaat over de onuitwisbare littekens en trauma’s van verkrachting en geweld, van genocide en terrorisme. Als de ontknoping nadert, heeft dit krachtige, poëtische verhaal, gebaseerd op een zeer succesvol toneelstuk van Wajdi Mouawad, de kijker allang bij de strot gegrepen. (av)

NB: de nieuwe film van Denis Villeneuve, DUNE: PART TWO, is vanaf 29 februari te zien bij Lumière. Ook DUNE: PART ONE is binnenkort weer te zien in onze zalen.

Denis Villeneuve, Canada, Frankrijk, 2010, 130 min. Frans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Lubna Azabal, Mélissa Désormeaux-Poulin, Maxim Gaudette, Rémy Girard..