Play

Festen

In de klassieke debuutfilm van Thomas Vinterberg (Druk) ontspoort een feestelijk diner wanneer zoon Christian tijdens een speech een choquerende mededeling doet over zijn vader.

Tijden & Tickets

De succesvolle zakenman Helge Klingenfeldt-Hansen viert zijn zestigste verjaardag met een groots feest. Dat zijn dochter een half jaar eerder zelfmoord heeft gepleegd, mag de pret niet drukken. Het feest verloopt aanvankelijk zoals gepland, maar als zoon Christian het woord neemt om zijn vader toe te spreken, slaat de stemming radicaal om.

Het verrukkelijk ongemakkelijke FESTEN was de eerste speelfilm die volgens de regels van het Dogma 95-manifest werd gedraaid. Dogma 95 was een van oorsprong Deens verbond van filmmakers (waaronder ook Lars von Trier) die een ‘eed van zuiverheid’ aflegden en beloofden zich te houden aan tien strikte regels, waaronder een verbod op rekwisieten, oppervlakkige actie, toegevoegde muziek en optische effecten.

FESTEN ging in wereldpremière tijdens het filmfestival in Cannes en sloeg in als een bom. De film won de Juryprijs en vestigde de reputatie van regisseur Thomas Vinterberg. De overdonderde Vinterberg had vervolgens meer dan tien jaar nodig om dit niveau opnieuw te bereiken, maar wist met JAGTEN (2012) en DRUK (2020) de belofte van dit debuut alsnog in te lossen.

Thomas Vinterberg, Denemarken, Zweden, 2023, 105 min. Deens, Duits & Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Ulrich Thomsen, Henning Moritzen, Thomas Bo Larsen, Paprika Steen, Birthe Neumann..