Online kijk- en doetips: groep 1 t/m 8

Ontwerp Zonder Titel 2 9149 1585305676

Kijk- en doetips, door Lumière LAB

Sinds kort biedt Lumière verschillende films aan via het online platform Picl. Hier zijn ook twee ontzettend toffe kinderfilms te vinden! Vanuit Lumière LAB ontwikkelden we bij beide films een lesbrief boordevol leerzame en leuke kijk- en doevragen. Ga jij hiermee aan de slag?

Alle films en series die je onder dit stukje tekst vindt zijn door Lumière LAB geselecteerd en gratis te bekijken (met uitzondering van de films die via Netflix te bekijken zijn, hiervoor is een Netflixabonnement nodig).Vanaf groep 1 & 2

 • Nijntje de Film
  Nijntje, Nina, Knorretje, vader en moeder Pluis en hun hondje Snuffie zitten in de trein op weg naar de dierentuin. Vader en moeder hebben een speurtocht uitgezet met een schat aan het eind.
  Duur: 63 minuten
 • Poesjes: Kattenlaan 9
  Als Mimi na haar zwangerschapsverlof weer aan het werk moet en Oom Boudewijn het oppassen niet serieus neemt, zien de kittens de kans schoon om flink wat kattenkwaad uit te halen.
  Duur: 12 minuten
 • Jong Mereltje
  Uit de Serie '1 minuutje natuur'. Kasper zorgde voor een jong mereltje dat uit het nest was gevallen. Maar kleine mereltjes worden groot!
  Duur: 1,5 minuut
 • Buurman en Buurman ... (serie te zien op Netflix)
  De onhandige avonturen van twee bekende buren en vrienden voor het leven.
 • Klik hier voor het aanbod van onze collega's van de Taartrovers (bekend van het gelijknamige festival). Elke Taartrovers Thuis aflevering start met een korte film, maar het blijft niet bij kijken alleen. Bij iedere aflevering presenteert Taartrovers een handleiding voor een activiteit die gekoppeld is aan de film. In audio-opnames worden de kinderen meegenomen in wat zij zien en wat zij zelf kunnen doen.
Vanaf groep 3 & 4

 • Vos en Haas
  Vos en Haas leven met hun vrienden Uil, Ever en Pluim in het bos. Daar beleven ze vrolijke en fantasierijke avonturen. Problemen lossen ze altijd op een originele en creatieve manier op.
  Duur: 10 minuten
  Film | Lesbrief
 • Mina Moes
  De zevenjarige Mina is gek op Minnie Mouse, maar haar juf en moeder vinden dat ze moet stoppen met muizenoren dragen. Zal het Mina lukken om eruit te blijven zien zoals zij zelf graag wil?
  Duur: 15 minuten
 • Kikkerdril
  De zesjarige Max loopt weg van huis om een belangrijke opdracht te vervullen: hij moet kikkerdril vinden. Max denkt dat zijn broer nooit meer kan praten en dat alleen kikkerdril hem kan genezen.
  Duur: 67 minuten
 • Het Zakmes
  Mees heeft per ongeluk het zakmes van zijn vriendje meegenomen. Als hij het terug wil brengen, is Mees te laat. Tim is verhuisd. Het enige wat Mees weet, is dat Tim nu in Flevoland woont.
  Duur: 87 minuten
 • Otje (serie)
  Otje is een bijzonder meisje dat met dieren kan praten. Ze woont in hotel de Koperwiek samen met haar vader, de driftige kok Tos. Omdat Tos geen papieren heeft, kan hij na een driftbui zonder pardon ontslagen worden. Otje en Tos trekken weg van hotel de Koperwiek op zoek naar werk en naar papieren. Daarbij natuurlijk geholpen door Otjes dierenvrienden.
 • Madelief (serie)
  Madelief is een gewoon, fantasierijk zevenjarig meisje, dat alledaagse dingen op een onalledaagse manier meemaakt. Ze onderzoekt actief de wereld om zich heen, samen met haar vrienden Roos en Jan-Willem.
 • Brammetje Baas (te zien via Netflix)
  Brammetje Baas is een zevenjarige jongen met bengelbenen en een levendige fantasie die zich verheugt op groep drie, waar hij Chinees hoopt te leren. Maar als hij daar op meester P. Vis stuit, raakt die hoop snel vervlogen.
 • Meester Kikker (te zien via Netflix)
  De meester van Sita heeft een geheim: af en toe verandert hij in een kikker. Hij hoeft maar aan zo'n beest te denken en het kan al misgaan. Als de school een gemene nieuwe directeur krijgt met de veelzeggende achternaam Stork, loopt de meester serieus gevaar.
 • Matilda (te zien via Netflix)
  'Ik ben slim, jij bent dom. Ik ben groot, jij bent klein.' Matilda's eigen vader zegt het tegen haar, en ook haar heksachtige schooldirectrice. Gelukkig krijgt het pientere zesjarige meisje hulp van de feeërieke schooljuffrouw miss Honey én van de paranormale kracht in haarzelf. Gebaseerd op het gelijknamige boek van Roald Dahl.
 • The Tale of the Princess Kaguya (te zien via Netflix)
  Bitterzoet sprookje over een oude bamboesnijder die een baby in een bamboespruit ontdekt. Hij voedt het meisje op, dat in wonderbaarlijk tempo opgroeit tot een prachtige prinses. Stilistisch een hoogtepunt in de animatiegeschiedenis.
 • Wallace and Grommit: The Curse of the Were Rabbit (te zien via Netflix)
  Won Oscar voor beste animatiefilm in 2005. Experts in ongediertevrerwijdering Wallice en Grommit krijgen te maken met een vraatzuchtig monster… Mooie stop-motion-film uit de bekende Aardman studio’s. Ideaal om te koppelen aan Klokhuis-dossiers op Film in de Klas van SchoolTV over animatie: Hoe wordt (Stop Motion-) animatie gemaakt?
 • Er Was Eens... Het Leven (serie te zien op Netflix)
  De ouders (en ouderen onder ons) kennen deze fantastische Franse animatieserie nog wel (de klassieker uit 1986), waarbij we letterlijk meegevoerd worden in en door het menselijk lichaam.

Extra doetipsVanaf groep 5 & 6

 • Giovanni en het waterballet
  De tienjarige Giovanni heeft een ambitieuze droom: Hij wil als eerste Nederlandse jongen naar het kampioenschap synchroonzwemmen. Daarvoor moet hij net zo gracieus en lenig worden als de meisjes in zijn zwemclub.
  Duur: 17 minuten
  Film | Lesbrief
 • Florigami (vanaf groep 6)
  Diep in het oerwoud probeert een witte bloem te overleven tussen alle andere planten. Ze strijden met elkaar om zonlicht, want zonder gaat een plant dood. Om te blijven groeien, moet de bloem een weg vinden langs plantenstengels, blaadjes en zelfs doorns. Zal het lukken om in de zon te blijven?
  Duur: 6 minuten
  Film | Opdracht voor leerling | Lesbrief voor docent
 • Otto
  Een vrouw die geen kinderen kan krijgen steelt het imaginaire vriendje van een klein meisje en houdt dit geheim voor haar man. Van prijswinnende Job, Joris en Marieke.
  Duur: 10 minuten
 • Munya in mij
  De zware Munya van tien probeert op haar route naar de Turkse supermarkt tevergeefs het bankje met pesters te ontwijken. En dan heeft ze ook nog eens een moeder die het haar niet makkelijk maakt.
  Duur: 20 minuten
 • Patatje Oorlog
  Kiek is bezorgd over haar vader die in oorlogsgebied werkt. Ze bedenkt dat de kans het kleinst is als je én een dode muis, én een dode hond, én een dode vader hebt.
  Duur: 79 minuten
 • Polleke (film) / Polleke (serie)
  De 11-jarige Polleke groeit op in de grote stad bij haar excentrieke moeder. Ondertussen moet ze ook een beetje zorgen voor haar vader, dichter en junkie! Polleke komt achter de waarde van echte vriendschap en beleeft alle ups and downs die bij een eerste echte grote liefde horen. Ze is smoorverliefd op Mimoen, maar de omgang met hem wordt haar verboden. Maar zijn ogen zo zwart als Afrika blijven haar achtervolgen.
 • Briefgeheim
  Jan Terlouws jeugdboek (Koude Oorlog setting) werd vaardig geüpdatet naar de tijd van mobieltjes en iPods. Elfjarige Eva besluit van huis weg te lopen. Ze verstopt zich bij haar vrienden Jackie en Thomas. Dan stuit het drietal op een vreselijk geheim.
 • Rabarber
  De ouders van de twaalfjarige Siem en Winnie ontmoeten elkaar op het schoolplein, ze vinden elkaar aardig en al vlot komen er zelfs trouwplannen. Maar nog voor de bruiloft ontstaan er misverstanden, irritaties en spanningen. Siem en Winnie besluiten hun ouders een handje te helpen door een instructievideo voor ze te maken, met relatietips.
  Duur: 70 minuten
 • De Sterkste Man van Nederland
  Brugklasser Luuk maakt uit de verhalen van zijn moeder op dat de oersterke René, die meedingt naar de titel De Sterkste Man van Nederland, en die vroeger net zulk rood haar had als Luuk, wel eens zijn vader zou kunnen zijn. Samen met een leuke, lange klasgenote onderzoekt hij de zaak.
 • Sing Song
  De zestienjarige Jasmine leeft met haar vader in Nederland en is nog nooit in Suriname geweest, ook al leeft haar moeder daar. Dat is trouwens precies waarom haar vader weigert terug te gaan, want Jasmine's moeder brak ooit zijn hart. Wanneer Jasmine mee kan doen aan de Sing Song-competitie in Paramaribo gaat ze toch naar Suriname. Stiekem.
 • Bannebroek’s got talent
  In het Limburgse dorpje Bannebroek wordt een talentenshow gehouden. De vrienden Max en Willy willen wel meedoen, met een goochelact. Maar Max heeft last van plankenkoorts, wat voor problemen zorgt tussen de twee. Bovendien gaat het er in de jury niet geheel eerlijk aan toe.
 • Minoes (te zien via Netflix)
  Poes Minoes uit de Emmalaan snapt niet waarom ze er plots uitziet als een een charmante jongedame. Het is raar, maar het heeft ook voordelen. Bevriende katten vertellen haar bijvoorbeeld mensengeheimen, waarmee ze de sympathieke, stuntelige journalist Tibbe helpt, in ruil voor eten en een slaapplaats. Naar het boek van Annie MG Schmidt.

Extra doetipsVanaf groep 7 & 8

 • Toen mijn vader een struik werd
  De tienjarige Toda woont in een bakkerij met haar vader, de beste taartenbakker van het land. Op een dag verandert alles: Toda's vader wordt onverwacht weggeroepen om het land te verdedigen.
  Duur: 82 minuten
  Film | Lesbrief
 • Florigami
  Diep in het oerwoud probeert een witte bloem te overleven tussen alle andere planten. Ze strijden met elkaar om zonlicht, want zonder gaat een plant dood. Om te blijven groeien, moet de bloem een weg vinden langs plantenstengels, blaadjes en zelfs doorns. Zal het lukken om in de zon te blijven?
  Duur: 6 minuten
  Film | Opdracht voor leerling | Lesbrief voor docent
 • Kop op
  Drie vrienden vinden tijdens het buitenspelen een wasmachine. Deze blijkt vreemde krachten te bezitten: wanneer de vrienden in de wastrommel kijken, worden hun hoofden verwisseld. Nu moeten ze als een ander naar huis en leren ze allerlei dingen over elkaar die ze nog niet wisten.
  Duur: 20 minuten
 • Pony Place
  Als Emma haar iPad niet mee mag nemen op vakantie, draagt ze de zorg voor haar digitale paardenmanege over aan haar oma Koba. Oma en opa duiken onder in de wereld van hun kleindochter en dragen de manege na de vakantie uitgeput en ontredderd weer over.
  Duur: 10 minuten
 • Zenith (serie)
  Wat als je erachter komt dat je ouders robots zijn? Dat gebeurt Fay (14) en Boris (10): hun ouders hebben zichzelf hebben laten vervangen door robots. Robots die precies op hun ouders lijken.
 • Zeven Kleine Criminelen (serie)
  De twaalfjarige Raffie is ten einde raad. Wanneer hij met zijn broertje en oma uit huis gezet dreigt te worden moet hij een plan bedenken om aan geld te komen. Samen met zijn vrienden besluit hij de bank te overvallen.
 • Eighth Grade (te zien via Netflix) | adviesleeftijd 13
  Zelden was een filmpuber zo levensecht en aandoenlijk als de dertienjarige Kayla in dit Amerikaanse indiedrama. We volgen Kayla tijdens haar laatste week van ‘middle school’.

Extra doetipsMeer film + eventueel extra lesmateriaal? Check https://schooltv.nl/film-in-de-klas/ of International Film Festival Rotterdam