Nobody’s Perfect: The films of Billy Wilder

Hij bezorgde ons het iconische beeld van de opwaaiende jurk van Marilyn Monroe in THE SEVEN YEAR ITCH: de legendarische Hollywoodregisseur Billy Wilder (1906-2002). In zijn films combineert Wilder op weergaloze wijze lichtvoetige humor en een cynische visie op het leven. Zijn films zijn inmiddels meer dan een halve eeuw oud, maar ze blijven verrassen om hun scherpzinnigheid en actualiteit. Van do 5 t/m woe 11 juli waan je je bij Lumière even in The Golden Age of Hollywood met de mooiste films van deze meesterlijke filmmaker.

Special: Reeks
Tijden & Tickets

Billy Wilder was een van de grote regisseurs van de twintigste eeuw, maar zag zichzelf vooral als schrijver. Uit zijn pen kwamen klassiek geworden citaten zoals ‘Nobody’s perfect’ uit SOME LIKE IT HOT en ‘Allright, Mr. DeMille, I’m ready for my close-up’ uit SUNSET BLVD. 'I’m a writer, but then nobody’s perfect’, luidt Wilders grafschrift, een verwijzing naar een van de bekendste oneliners uit de filmgeschiedenis. Grappig tot in de dood.

Wilder groeide als Joods jongetje op in Wenen, vertrok als aanstormend journalist naar Berlijn en vluchtte na de machtsovername van Hitler in 1933 naar de Verenigde Staten. In Hollywood vond hij werk als scenarioschrijver, onder meer voor Ernst Lubitsch en Howard Hawks. Vanaf 1942 zou hij zelf films regisseren, waarvoor hij altijd zelf de scenario’s schreef, een unicum in Hollywood.

Wilder won Oscars voor THE LOST WEEKEND (1945), SUNSET BLVD. (1950) en THE APARTMENT (1960). Hij was ook de man die sterren zou maken van Audrey Hepburn, Marilyn Monroe en – zijn alter ego –Jack Lemmon. Wilder zocht in zijn films voortdurend de grenzen van de censuur op en ging controverse niet uit de weg. DOUBLE INDEMNITY zou de eerste film worden waarin het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van een moordenaar. Wilder gaf Hollywood een veeg uit de pan in SUNSET BLVD. en kwam weg met travestie in SOME LIKE IT HOT. In ACE IN THE HOLE nagelde hij de sensatiepers aan de schandpaal. Vanaf donderdag 5 juli zie je al deze films opnieuw of voor het eerst op het grote doek.

Deel deze pagina:

Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.

Ga door met shoppen
Nog niet bevestigen, ik wil meer tickets kopen.