Latin Tigers

De reeks ‘Latin Tigers’ bundelt enkele verrassende films uit opkomende Latijns-Amerikaanse cinemalanden – Guatemala, Colombia, Chili – en splinternieuwe Mexicaanse en Argentijnse werken.

Special: Reeks
Tijden & Tickets

In zijn Nobelprijs-toespraak (1982) benoemde Gabriel García Marquez de eeuwige eenzaamheid die Latijns-Amerika karakteriseert. De regio is door kolonisatie ontzield, door oorlog verdeeld en door talloze coups – meer dan op twee handen te tellen zijn – nog verder ontwricht. Deze donkere schaduw ligt duidelijk over de films in deze reeks. De Latijns-Amerikanen zijn echter vooral een weerbaar volk, zo stelt Marquez in diezelfde rede: hoop overwint uiteindelijk altijd. Deze instelling resulteert al eeuwenlang in sprookjesachtige verhalen en grootse karakters, in een magische realiteit die niet met Noord-Amerikaanse of Europese logica te verklaren valt. Het bewijs hiervoor is te vinden in de hypnotiserende commune in TARDE PARA MORIR JOVEN (2018) en het duistere maar veerkrachtige sprookje – met toepasselijke titel – TIGERS ARE NOT AFRAID (2017).

Controversiële hedendaagse kwesties worden ook niet geschuwd. Het is niet lastig om in de extremistische micro-dictatuur in MONOS (2019) een reflectie van de politieke verrechtsing van Latijns-Amerika te zien, terwijl TEMBLORES (2019) de vinger legt op door religie ingegeven bekrompenheid. LA QUIETUD toont op verraderlijke wijze aan dat politiek en familie hoe dan ook gehuwelijkt zijn: op het eerste gezicht lijkt de film een zwoel familiedrama, maar in de explosieve finale komt het pijnlijke politieke verleden van Argentinië als een dobber naar het oppervlak drijven. NUESTRO TIEMPO (2018) is in dit geval de vreemde maar knappe eend in de bijt en focust voornamelijk op problematische familierelaties.

De som der delen is bovenal een waardevolle presentatie van wat de Latijns-Amerikaanse cinema momenteel te bieden heeft; verhalen die zowel de Latijnse eenzaamheid als hoop blootleggen en – precies wat nu zo hard nodig is – voor ons buitenstaanders begrijpelijk maken.

De ticketverkoop gaat binnenkort van start.