Psychoanalyse & Film

De Nederlandse Psychoanalytische Vereniging (www.NPaV.nl) organiseert al een aantal jaren samen met diverse Nederlandse filmtheaters de filmreeks Psychoanalyse & Film. Lumière Cinema is sinds 2017 ook van de partij. De reeks van dit nieuwe seizoen heeft als centrale thema geheimen. Vooraf is er een inleiding door een psychoanalyticus en na afloop is er gelegenheid om met elkaar van gedachten te wisselen en vragen te stellen over de inleiding en de film.

Special: Reeks
Tijden & Tickets

In 1895 vinden twee belangrijke geboorten plaats: die van de film met de uitvinding van de cinématographe door de broers Lumière en de psychoanalyse met de publicatie van STUDIES OVER HYSTERIE door Sigmund Freud en Josef Breuer. Beide gebeurtenissen dragen bij aan de ontwikkeling van een nieuwe kijk op menselijk handelen. De film doet dat via de projectie van beelden; de psychoanalyse door het luisteren naar en interpreteren van sprekende mensen.

Hoewel Freud zelf enigszins sceptisch was over het medium film, zijn er belangrijke bruggen te slaan tussen film en psychoanalyse. De droom, die vaak als een film beleefd wordt, is een kernstuk van de psychoanalyse, en volgens Freud de koninklijke weg naar het onbewuste. Later zijn er veel ideeën ontwikkeld over de complementaire relatie tussen film en psychoanalyse. Een film toont de kijker ‘als in een droom’ de menselijke conditie: wat beweegt de mens, hoe geeft hij vorm aan relaties en intimiteit, hoe hanteert hij zijn verlangens en emoties, hoe gaat hij om met uitdagingen en tegenslagen? De psychoanalyse biedt een theorie over de ontwikkeling van de menselijke conditie: hoe ontstaat het mentale in de mens, wat is de betekenis van symptomen, hoe komt identiteit tot stand, hoe ontstaan ‘normale’ of ‘afwijkende’ structuren in de psyche en hoe kunnen we komen tot herstel middels psychotherapie?

Films in deze reeks

L En S 3784 1537452273

Stories We Tell

Meer info

Deel deze pagina:

Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.

Ga door met shoppen
Nog niet bevestigen, ik wil meer tickets kopen.