Film & Lecture Series: Decolonising Cinema

In samenwerking met Studium Generale (Universiteit Maastricht) organiseert Lumière Cinema jaarlijks een lezingenreeks over een actueel filmthema. De reeks is toegankelijk voor zowel studenten als het grote publiek. Vijf verschillende sprekers delen hun passie en inzichten – vanzelfsprekend aan de hand van tal van filmfragmenten – over bekende en onbekende aspecten van de internationale filmcultuur. Dit jaar richt de serie zich op de interactie tussen dekolonisatieprocessen en cinema.

Special: Reeks
Tijden & Tickets

Sinds de revolutionaire jaren zestig zien filmregisseurs film steeds meer als een medium dat een rol kan spelen in het dekolonisatieproces. Tegelijkertijd is het een medium dat zelf nog gedekoloniseerd moet worden. Dromen van onafhankelijkheid en zelfbeschikking maakten de cinema militanter en radicaler, en keerden haar af van Hollywood en haar eeuwige droomlandschap. Kortom: films maken met een steen in de ene hand en een camera in de andere, zoals de auteurs van het radicale manifest TOWARDS A THIRD CINEMA (1969) schreven.

In deze serie onderzoeken vijf vooraanstaande filmdocenten, filmmakers en journalisten de relatie tussen dekolonisatie en film aan de hand van telkens één casus die aansluit bij hun specialisme. Bij deze selectie was geografische diversiteit van groot belang. Na een inleidende lezing over dekolonisatie en film komen Ierland, Centraal-Amerika, Koerdistan en Nigeria aan bod. In hun lezing zullen de sprekers putten uit een boeiende mix van filmtheorie, -analyse en -geschiedenis, en natuurlijk uit een grote verscheidenheid aan onvergetelijke clips uit de filmgeschiedenis van het betreffende land.

Let op: de voertaal is Engels.

Data
Maandag 6, 13, 20, 27 mrt; maandag 3 apr - 19.30 tot 20.30 uur

Locatie
Lumière Cinema, Bassin 88

Kosten van de hele serie:
UM studenten €10 / UM medewerkers en studenten van andere scholen €25
Overig €50 / Tickets voor individuele lezingen: UM studenten €5 / overig €10

Registratie
Je kunt hier registreren voor de hele serie. Registratielinks voor individuele colleges kun je vinden op de pagina's van individuele lezingen hieronder. Op de dag zelf worden er ook tickets verkocht aan de deur (let op: betalen met pin is niet mogelijk).

Deel deze pagina:

Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.

Ga door met shoppen
Nog niet bevestigen, ik wil meer tickets kopen.