El Cine en Español 2020

In de tweede helft van maart richt Lumière – in samenwerking met de vereniging Círculo Cervantes – twee weken lang een schijnwerper op Spaanstalige films. Spaans is, na het Chinees, de meest gesproken taal ter wereld. Dat vertaalt zich in een grote en diverse Spaanstalige filmproductie. Tijdens El Cine en Español laten we u die diversiteit zien met een filmprogramma waarvan een deel exclusief tijdens dit festival in Lumière te zien is.

Special: Reeks
Tijden & Tickets

Net als in eerdere edities van El Cine en Español is de (politieke) geschiedenis van Zuid-Amerika en Spanje en het gebrek aan persoonlijke en intellectuele vrijheid in een dictatuur een belangrijk thema in het filmaanbod. Zie bijvoorbeeld MIENTRAS DURE LA GUERRA, de eerste Spaanstalige film van Alejandro Amenábar sinds het succesvolle MAR ADENTRO (2004). In deze film volgt hij de worstelingen van de beroemde Spaanse filosoof Unamuno – rector van de universiteit van Salamanca – tijdens de eerste maanden van de Spaanse Burgeroorlog. NUESTRAS MADRES en LA CORDILLERA DE LOS SUEÑOS nemen een duik in de geschiedenis van Zuid-Amerika; een historie getekend door gewapende conflicten waarvan de impact zich decennia later nog altijd laat voelen.

In het filmprogramma is er daarnaast ruimte voor een komedie over een basketbalteam van spelers met een verstandelijke beperking (CAMPEONES), een meditatieve film over een veroordeeld pyromaan die terugkeert naar zijn geboortedorp in Galicië (O QUE ARDE), een explosieve (dans)film (EMA) in de straten van de meest kleurrijke havenstad van Zuid-Amerika, Valparaíso, en een werkelijk zenuwslopende documentaire (MIDNIGHT FAMILY) over een familie die met gevaar voor eigen leven een private ambulancedienst uitbaat in Mexico-Stad. Niet te missen is het unieke filmconcert dat Kevin Toma zal verzorgen bij een compilatie van korte films van Segundo de Chomón (1871-1929), één van de belangrijkste Spaanse regisseurs uit de periode van de zwijgende film en een geestverwant van de beroemde Georges Méliès. Tot slot vertonen we een compilatie van korte films uit het mensenrechtenfestival Bajo Nuestra Piel.

Het is een uiterst divers filmprogramma, maar desondanks is er een thema dat in nagenoeg alle films wordt aangesneden: de vraag in hoeverre we ons bekommeren om het lot van anderen. Het is een vraag waar bewoners van het rauwe Latijns-Amerika dagelijks mee geconfronteerd worden.

Deel deze pagina:

Tickets

Kaartjes worden 15 minuten gereserveerd in het winkelmandje.

Ga door met shoppen
Nog niet bevestigen, ik wil meer tickets kopen.