Nieuw zintuigenprikkelend kinderfilmfestival bij Lumière Cinema

Maastricht – 20 februari 2018
Op zaterdag 17 & zondag 18 maart presenteert Lumière Cinema het Taartrovers Film Festival, een nieuw zintuigenprikkelend festival voor kinderen van 2 tot 9 jaar. Met het thema ‘Lettersoep & Prentenkoek’ brengt het festival een ode aan het kinderboek. Kinderen kunnen kiezen uit meer dan vijftien fantasierijke kinderfilms zoals Nijntje, De Boze Heks en Gruwelijke Rijmen (Roald Dahl) én gaan zelf aan de slag met interactieve installaties in de Speeltuin der Verbeelding. Tijdens het feestelijke openingsbal presenteert illustrator en schrijver Mark Janssen zijn nieuwe kinderboek ‘Eiland’ en ook kinderboekenauteur Li Lefébure is tijdens het festival te gast. Na Maastricht reist het festival op 24 & 25 maart door naar Natlab Plaza Futura in Eindhoven en van 30 maart t/m 2 april naar Groninger Forum in Groningen.  

Taartrovers Film Festival
Het Taartrovers Film Festival, voorheen het Fantastisch Kinderfilm Festival, is een jaarlijks programma voor kinderen van 2 tot 9 jaar dat volop ruimte en inspiratie geeft om op reis te gaan in de verbeelding. Van 2 januari tot en met 2 april reist het festival langs tien filmtheaters in Nederland met een bijzonder programma van artistieke, fantasierijke kinderfilms én de ‘Speeltuin van de verbeelding’. Het filmprogramma en de speeltuin zijn met elkaar verbonden door een overkoepelend thema dat aansluit bij de belevingswereld van jonge kinderen: ‘Lettersoep & Prentenkoek’, een ode aan het boek.

Speeltuin van de verbeelding
Een ticket geeft niet enkel toegang tot de film, maar ook tot de ‘Speeltuin der Verbeelding’: een prachtig vormgegeven decor met acht interactieve installaties die alle zintuigen prikkelen. De speeltuin nodigt uit om te spelen en fantaseren, op onderzoek uit te gaan, van alles te ontdekken en zelf te maken. Spel en film versterken elkaar, waardoor een bezoek aan Taartrovers Film Festival diepe indruk maakt.

Openingsbal + boekpresentatie Mark Janssen
Mark Janssen is als bijzondere gast aanwezig op het openingsbal op zaterdag 17 maart. Geïnspireerd door zijn nieuwste boek ‘Eiland’ vormt hij samen met de aanwezige kinderen een illustratie om zo op feestelijke wijze het festival te openen. Hierna start het festival met de openingsfilm Papier & Inkt Fanfare, een muzikale ode aan papier, inkt en de verhalen die ermee tot leven komen. Deze film is geschikt voor alle leeftijden. Na de film signeert Mark Janssen zijn nieuwste boek.

Over Mark Janssen
Mark Janssen maakt illustraties voor kinder- en prentenboeken. Zijn tekeningen verschenen in meer dan 450 boeken. In 2016 schreef én illustreerde Mark zijn eerste eigen prentenboek. ‘Niets gebeurd' werd door de pers lovend onthaald. Daarna volgden 'Dino's bestaan niet' (2017) en 'Eiland' (2018).

Workshop Li Lefébure
Op zondag 18 maart zal Li Lefébure tijdens haar workshops (12:00 & 14:00) voorlezen uit een van haar boeken. Daarna gaat Li met de aanwezige kinderen aan de slag met een eigen verhaal. Li Lefébure is een kinderboekenauteur uit Maastricht en schreef onder andere ‘Draakje Donatius heeft het koud’, ‘Elfje Floriene en de wiebeltand’ en de ‘Raaf en Papegaai’-serie.

Programma
Zaterdag 17 maart
12.00-17.00 Speeltuin der Verbeelding (doorlopend)
10.30 Openingbal + Papier & Inkt Fanfare (AL)
11.45 Prentenkoekjes (2+)
12.30 Rintje (4+)
13.00 Monsieur Carton Marathon (AL)
14.00 Early Man (AL)
14.00 Mijn Avonturen door V. Swchwrm (7+)
14.30 Lettersoep (6+)
16.00 Koyaa & Boxi (3+) 

Zondag 18 maart
11.00-17.00 Speeltuin der Verbeelding (doorlopend)
10.30 Nijntje (2+)
11.15 De Boze Heks (4+)
11.30 Prentenkoekjes (2+)
12.30 Gruwelijke Rijmen (7+)
13.00 Wie…? (3+)
13.30 Early Man (AL)
14.00 Kerity, het Geheim van Eléonore (7+)
15.30 Eendjes van Papier (2+)
16.00 Boekenwurmen en Leesbeesten (4+)

Praktisch
Een kaartje voor het festival kost € 9,-. Voor én na de film kunnen bezoekers op vertoon van hun filmkaartje vrij spelen in de Speeltuin van de verbeelding. 

Overige locaties en data Taartrovers Film Festival 2018:
•          Eindhoven, Natlab door Plaza Futura, 24 & 25 maart
•          Groningen, Groninger Forum, 30 maart t/m 2 april

Taartrovers Film Festival is (mede) mogelijk gemaakt door het AFK (Amsterdams Fonds voor de Kunst), het VSB Fonds en Fonds21. Kijk voor alle partners op www.taartrovers.nl.

Over Taartrovers
De Taartrovers zijn de bedenkers en makers van interactieve culturele projecten voor en met kinderen. Dit ondernemen ze op eigen initiatief of in opdracht van musea, festivals, scholen, gemeenten, bedrijven etc. In fantasierijke ateliers bieden we kinderen een kader, vaardigheden en inspiratie om hen vervolgens zelf te laten werken met verhalen, film, eten, beeldende kunst, theater en meer. Het gebruiken van de verbeelding is het uitgangspunt bij alle programma’s die de Taartrovers maken.