Lumière Cinema presenteert: Lumière LAB

Expertisecentrum voor filmeducatie, mediawijsheid en beeldgeletterdheid

MAASTRICHT – Lumière Cinema presenteert Lumière LAB. Een plek waar kinderen, jongeren en leerlingen de magie en de mogelijkheden van film ontdekken, en waar (aankomende) onderwijsprofessionals wegwijs worden gemaakt in het steeds veranderende medialandschap. In juni vinden de eerste activiteiten van Lumière LAB plaats, zoals op 5 juni een masterclass door filmjournalist Kevin Toma voor jongeren tussen 14 - 19 jaar.

In het constant veranderende medialandschap biedt Lumière LAB verschillende programma’s om kinderen en jongeren bewust te maken van deze ontwikkelingen op hun dagelijks leven. Vaak wordt de nadruk gelegd op de negatieve kanten van media en technologie. Lumière kiest voor een positieve invalshoek met de nadruk op de mogelijkheden. Het verhaal van filmmagie, toveren met licht, beeld en geluid, staat centraal in alle LAB programma’s. In Lumière LAB leren kinderen en jongeren anders kijken naar film, maken ze zelf beeldverhalen en ontdekken ze hoe je beeldtaal kunt inzetten. Met deze film- en mediavaardigheden krijgen kinderen en jongeren zelf de regie over hun mediagebruik.

Programma’s Lumière LAB

Het LAB heeft diverse programma’s ontwikkeld voor primair onderwijs, voortgezet onderwijs en (aankomende) onderwijsprofessionals. Het programma aanbod wordt de komende tijd verder uitgebreid. Zo zijn er voor leerlingen van het primair onderwijs (zowel onder schooltijd als daarbuiten) diverse workshops waarin leerlingen in de huid van een filmmaker kruipen en leren spelen met beelden.

Voor het voortgezet onderwijs is er de Kijklijst waarmee docenten wegwijs worden gemaakt in het filmlandschap en op eenvoudige wijze een film kunnen kiezen passend bij hun lesprogramma’s. In de Lumière LAB Filmclub volgen Filmclub-leden (zowel onder schooltijd als daarbuiten) masterclasses van bekende filmprofessionals, kijken ze naar inspirerende films en maken ze vlogs en podcasts over films. Op 5 juni geeft filmjournalist Kevin Toma een masterclass voor jongeren tussen 14-19. Aan de hand van zijn favoriete filmfragmenten leert hij jongeren anders kijken naar film.

Voor (aankomende) docenten organiseert Lumière LAB regelmatig inspirerende bijscholings- en docentendagen op het gebied van filmeducatie, mediawijsheid en beeldgeletterdheid.

Wilt u meer weten over alle programma’s van Lumière LAB of een programma op maat samenstellen? Neem dan contact op met Lumiere.nl/educatie