Lumière Cinema presenteert eigen jeugdfilm- en mediafestival ‘Filmblik’

Van woensdag 16 t/m zaterdag 19 oktober organiseert Lumière Cinema in Maastricht voor het eerst het Filmblik Festival, een inspirerend en educatief jeugdfilmfestival voor kinderen van 2 t/m 13 jaar. Het festival stimuleert de verbeelding met originele jeugd- en familiefilms en laat kinderen tijdens workshops experimenteren met nieuwe media en het maken van films.

Filmblik Festival

Lumière verwelkomt jonge filmfans tijdens de herfstvakantie met een spetterende eerste editie van Filmblik Festival. Tijdens het festival zien bezoekers de mooiste kinder- en familiefilms voor jong én oud samen op het grote doek.

Vanuit ‘Lumière LAB’, Lumière’s nieuwe expertisecentrum voor filmeducatie, mediawijsheid en beeldgeletterdheid, is een divers workshopaanbod ontwikkeld voor kinderen van verschillende leeftijden. In de workshops ontdekken kinderen verschillende facetten van het magische filmmedium. Zo kunnen kinderen vanaf 6 jaar aan de slag met het maken van hun eigen stop-motion film en maken kinderen t/m 13 jaar hun eigen videoclip. Frederike Migom, regisseur van de film Binti, zal persoonlijk een vlog workshop begeleiden. Speciaal voor peuters, kleuters en hun ouders is er de zintuigenprikkelende workshop ‘schimmenspel’, waarbij kinderen na het zien van korte films zelf spelen en fantaseren met licht en schaduw.

Alle filmbezoekers worden tijdens het festival feestelijk ontvangen in de filmzaal en krijgen bij elke voorstelling een korte inleiding.

Filmprogramma

LOTTE EN DE VERGETEN DRAKEN (3+)
Vrolijke animatiefilm over de pittige hond Lotte en haar kleine zusje Roosi die twee wetenschappers helpen bij een grote verzamelwedstrijd voor volksliedjes. Duur: 70 min.
Wo 16 t/m za 19 okt: 11u10, ook: wo 16, do 17 & za 19 okt: 15u45

SOLAN & LUDWIG GAAN NAAR DE MAAN (5+)
Avontuurlijke animatiefilm over een internationale race naar de maan vol verrassingen voor Solan en Ludwig. Tijdens de gewaagde missie worden geheime passagiers ontdekt en verborgen agenda's onthuld. Duur: 80 min.
Wo 16 t/m za 19 okt: 11u20, wo 16 t/m vr 18 okt: 16u

KAPSALON ROMY (8+)
Nieuwe familiefilm van regisseur Mischa Kamp (HET PAARD VAN SINTERKLAAS) naar het gelijknamige boek van Tamara Bos over de bijzondere band tussen een eigenzinnige oma met beginnende alzheimer en haar kleindochter. Duur: 90 min.
Wo 16 t/m za 19 okt: 13u30

AÏLO HET DAPPERE RENDIER (AL) voorpremière
Prachtige natuurfilm voor de hele familie over een pasgeboren rendier dat de beproevingen van zijn eerste levensjaar moet overwinnen. Een magisch avontuur door het prachtige landschap van Lapland. Duur: 86 min.
Vr 18 okt: 15u30

DE CLUB VAN LELIJKE KINDEREN (6+)
Spannende familiefilm naar het gelijknamige boek van Koos Meinderts over een president die aan de macht komt en besluit alle lelijke kinderen op te sluiten. Duur: 91 min.
Wo 16 & do 17 okt: 15u30, vr 18 okt: 15u45, za 19 okt: 16u

BINTI (9+)
De 12-jarige Binti droomt ervan om een bekende vlogger te worden, net zoals haar idool Tatyana. Maar op een dag moet ze met haar papa Jovial vluchten voor de politie, die hen het land uit wil zetten. Duur: 90 min. Wo 16 & do 17 okt: 13u45, vr 18 okt: 13u, za 19 okt: 13u40 & 15u30

SHAUN HET SCHAAP: HET RUIMTESCHAAP (AL)
In de opvolger van de succesvolle Oscar-genomineerde familiefilm Shaun het Schaap arriveert een nieuwe buitenaardse gast op de boerderij. Shaun besluit het verdwaalde buitenaardse schaap Lu-La te helpen en haar terug naar de ruimte te begeleiden. Duur: 86 min.
Wo 16 t/m vr 18 okt: 11u & 14u, za 19 okt: 13u50

Praktisch

Een kaartje voor een filmvoorstelling of workshop uit het festivalprogramma kost € 5,- (inloopworkshop € 2,50). Voor én na de film kunnen bezoekers op vertoon van hun filmkaartje met 50% korting naar een van de workshops uit het festivalprogramma.

Zie voor het complete festivalprogramma: lumiere.nl/festivals/filmblik-festival