Lumière Cinema blikt terug op meest succesvolle jaar ooit

Lumière Cinema beleefde in 2019 dankzij de diverse programmering en een sterk filmjaar haar beste jaar ooit. Het Maastrichtse filmtheater bereikte een indrukwekkend record: in totaal 158.986 bezoekers. Nooit eerder organiseerde Lumière zoveel goedbezochte activiteiten rondom de bijzondere film. Daarmee bewijst het filmtheater een betekenisvolle plek te zijn voor de inwoners van Maastricht en omgeving. In het nieuwe jaar zet Lumière volop in op verdieping en vernieuwing van de programmering en de doorontwikkeling van Lumière LAB: het nieuwe expertisecentrum voor filmeducatie, mediawijsheid en beeldgeletterdheid.


2019 in cijfers

Lumière Cinema ontving afgelopen jaar in totaal 158.986 bezoekers, ruim 16.000 meer dan in 2018 (142.932). Grote arthousetitels als GREEN BOOK, THE FAVOURITE en ONCE UPON A TIME IN … HOLLYWOOD waren afgelopen jaar het populairst onder de filmliefhebbers. Ook Europese films zoals het indrukwekkende Duitse epos WERK OHNE AUTOR, de Franse komedie LE GRAND BAIN en de Spaanse hit DOLOR Y GLORIA eindigden hoog in de top tien. Het Zuid-Koreaanse meesterwerk PARASITE - dat momenteel nog te zien is in Lumière - werd ook opvallend goed bezocht.

Best bezochte films bij Lumière Cinema in 2019

1. GREEN BOOK – 11.436
2. THE FAVOURITE – 5.640
3. WERK OHNE AUTOR – 5.443
4. ONCE UPON A TIME IN … HOLLYWOOD – 4.880
5. PARASITE – 3.848
6. LE GRAND BAIN – 3.733
7. DOLOR Y GLORIA – 3.401
8. DOWNTON ABBEY – 3.061
9. INSTINCT – 2.491
10. THE IRISHMAN – 2.463

Focus op sociale rol

Een documentaire-avond over klimaatverandering georganiseerd door studenten, een thema-avond over radicalisering in de regio, een presentatie van korte films gemaakt door jong filmtalent en een film- en debat avond over de toekomst van ons voedsel. Het zijn allemaal voorbeelden van evenementen waarin het filmtheater afgelopen jaar doelgroepen met elkaar in verbinding heeft gebracht middels film. Lumière fungeert op deze wijze als een inspirerende schakel in het culturele en sociale leven van Maastricht en omgeving.

Vooruitblik 2020

In de programmering wordt ook in het nieuwe jaar nadruk gelegd op de speciale filmprogrammering en (educatieve) activiteiten rondom films. In de toekomst zal de bijzondere film meer en meer ingezet worden als middel om te duiden, te faciliteren en te verdiepen. Daarvoor investeert het filmtheater in intensieve verbintenissen voor en met groepen en instellingen in de directe omgeving. Verder wil Lumière de filmgeschiedenis in de regio levend houden door vaker filmklassiekers op het grote doek te vertonen. In het reguliere aanbod wordt daarnaast meer ruimte gemaakt voor de kinderfilm.