Limburgse filmtheaters eren samen de 100e geboortedag van Federico Fellini

Op maandag 20 januari 2020 is het precies honderd jaar geleden dat de invloedrijke filmregisseur Federico Fellini (1920-1993) werd geboren. Ter nagedachtenis aan de Italiaanse grootmeester vertonen de Limburgse filmtheaters Filmhuis De Spiegel in Heerlen, Filmhuis De Domijnen in Sittard en Lumière Cinema in Maastricht gezamenlijk twee hoogtepunten uit zijn rijke oeuvre.

Federico Fellini “If you see with innocent eyes, everything is divine.”

Op 20 januari 1920 wordt de Italiaanse filmregisseur Federico Fellini in Rimini, in het streng katholieke Italië geboren. Hij groeit uit tot een van de meest gevierde en onderscheidende filmmakers van de periode na de Tweede Wereldoorlog. Als kind van het beroemde Italiaanse Neorealisme toont Fellini in zijn eerste acht films de realiteit in anekdotische verhalen. LA DOLCE VITA (1960), misschien wel zijn bekendste film met daarin de beroemde scène van Mastroianni en Ekberg in de Trevifontein, wordt de laatste in deze stijl. In OTTO E MEZZO 8½ (1963), verwerkt de regisseur voor het eerst een subtiele vermenging van jeugdherinneringen, dromen, fantasieën, angsten en realiteit in zijn film. Het wordt de blauwdruk voor zijn latere werk waarin de visualisering van de innerlijke belevingswereld van de mens centraal staat. Fellini’s oprechte interesse in de veelzijdigheid van de mens, zijn fascinatie voor muziek en entertainment en een volstrekt unieke stijl leveren hem de titel op van een van 's werelds grootste regisseurs ooit.


Programma 100 jaar Federico Fellini


La Dolce Vita
Federico Fellini | Italië | 1960 | 174 min

Fellini’s magistrale portret van het leven van de Italiaanse beau monde in de vroege jaren zestig viert dit jaar haar zestigste verjaardag. Een van de beste en in elk geval meest toegankelijke films uit Fellini’s oeuvre won in Cannes de Palme d’Or.

Za 18 jan, 14:00 uur - locatie: Lumière Cinema, Maastricht
Ma 20 jan, 19:30 uur - locatie: Lumière Cinema, Maastricht
Zo 26 jan, 14:30 uur - locatie: Filmhuis De Domijnen, Sittard

Otto E Mezzo (8½)
Federico Fellini | Italië | 1963 | 138 min

Sleutelfilm uit Fellini’s oeuvre, over een regisseur die worstelt met een artistieke crisis en belaagd wordt door onder anderen zijn vrouw, zijn minnares en zijn filmproducent. De film won twee Oscars waaronder die voor beste niet-Engelstalige film.

Zo 19 jan, 16:00 uur - locatie: Lumière Cinema, Maastricht
Ma 20 jan, 20:00 uur - locatie: Filmhuis De Spiegel, Heerlen
Di 21 jan, 19:30 uur - locatie: Lumière Cinema, Maastricht