Landelijke reeks ‘Psychoanalyse en Film’ start met Limburgse film Gluckauf

De Nederlandse Psychoanalytische Vereniging (www.NPaV.nl) organiseert al enkele jaren samen met diverse Nederlandse filmtheaters de landelijke filmreeks ‘Psychoanalyse & Film’. De reeks van dit nieuwe seizoen heeft als centrale thema ‘Geheimen’ en bijt het spits af met GLUCKAUF, de prijswinnende Limburgse speelfilm van de Heerlense filmmaker Remy van Heugten. De reeks is o.a. te zien in Lumière Cinema in Maastricht.

Psychoanalyse en Film

In 1895 vinden twee belangrijke geboorten plaats: die van de film met de uitvinding van de cinématographe door de broers Lumière en de psychoanalyse met de publicatie van STUDIES OVER HYSTERIE door Sigmund Freud en Josef Breuer. Beide gebeurtenissen dragen bij aan de ontwikkeling van een nieuwe kijk op menselijk handelen. De film doet dat via de projectie van beelden; de psychoanalyse door het luisteren naar en interpreteren van sprekende mensen. In de reeks ‘Psychoanalyse en Film’ worden zorgvuldig geselecteerde films ingeleid door psychoanalyse experts en benaderd vanuit psychoanalytisch oogpunt. Na afloop van iedere filmvertoning is er ruimte voor discussie. De reeks is opgezet in samenwerking met Nederlandse Psychoanalytische Vereniging, Louis Hartlooper Complex (Utrecht), Bioscoop Het Ketelhuis (Amsterdam), LUX (Nijmegen) en Lumière Cinema (Maastricht).


Programma filmreeks

Gluckauf + inleiding psychoanalyticus Jos van Eijk
Woensdag 24 oktober, 19.30 uur
Speelfilm van de Heerlense filmmaker Remy van Heugten over de verstikkende liefde tussen een vader en zoon die zich staande proberen te houden in Limburg, waar de gevolgen van de sluiting van de mijnen nog steeds voelbaar zijn. De film wordt ingeleid door psychoanalyticus Jos van Eijk.

The Constant Gardener + inleiding psychiater/psychoanalytica Josée van Eijk
Woensdag 21 november, 19.30 uur
Verfilming van de thriller van John le Carré over een man die in Kenia een verbeten zoektocht onderneemt naar de moordenaar van zijn vrouw. De film wordt ingeleid door psychiater/psychoanalytica Josée van Eijk.

Shadow Of A Doubt + inleiding psychotherapeut/psychoanalytica i.o. Marion van der Wijngaart
Woensdag 30 januari, 19.30 uur
Hitchcocks lievelingsfilm, gebaseerd op het verhaal van een seriemoordenaar die in de jaren twintig enkele rijke weduwen om zeep bracht. Deze film is Engels geproken en niet ondertiteld. De film wordt ingeleid door psychotherapeut/psychoanalytica i.o. Marion van der Wijngaart.

45 Years + inleiding psycholoog/psychoanalyticus Thom van Lierop
Woensdag 27 februari, 19.30 uur
Een koppel – gespeeld door Charlotte Rampling en Tom Courtenay – maakt in de aanloop naar hun huwelijksjubileum de balans op van hun relatie. Deze film wordt ingeleid door klinisch psycholoog/psychoanalyticus Thom van Lierop.

Frantz + inleiding klinisch psycholoog/psychotherapeut/psychoanalytica i.o. Veron Dings
Woensdag 20 maart, 19.30 uur
Drama van François Ozon (8 Femmes, Swimming Pool) dat zich afspeelt in de nasleep van de Eerste Wereldoorlog. Deze film wordt ingeleid door klinisch psycholoog/psychotherapeut/psychoanalytica i.o. Veron Dings.

Stories We Tell + inleiding psychiater/psychoanalytica i.o./psychoanalytisch psychotherapeut Trudy Griffioen
Woensdag 24 april, 19.30 uur
Regisseur/acteur Sarah Polley laat familie en vrienden het levensverhaal van haar vroeg gestorven moeder vertellen. In de verschillende versies van hun herinneringen komt een sterke, levendige maar ook mysterieuze vrouw in beeld. Deze film wordt ingeleid door psychiater/psychoanalytica i.o./psychoanalytisch psychotherapeut Trudy Griffioen.