Filmmaker Ruud Lenssen en Alzheimer onderzoekfonds Limburg presenteren documentaire ‘Wei’ in Lumière Cinema

MAASTRICHT – Op woensdag 8 januari presenteert regisseur Ruud Lenssen zijn nieuwe film ‘Wei’ in Lumière Cinema in samenwerking met Alzheimer onderzoekfonds Limburg. In de intieme documentaire legt de uit Limburg afkomstige filmmaker het dementie- en mantelzorgtraject van zijn ouders vast. Voorafgaand aan de vertoning geeft prof. Frans Verhey, hoogleraar ouderenpsychiatrie en directeur van Alzheimer Centrum Limburg van het Maastricht UMC+, een inleiding over de problematiek rondom dementie. Na de film gaan regisseur Ruud Lenssen en Frans Verhey in gesprek met het publiek.


Wei. Zorgen voor pap.
Ruud Lenssen, Nederland, 2019, 71 min. Nederlands & Limburgs gesproken, Nederlands ondertiteld.

Ruuds vader Jac heeft zijn eigen paradijsje gecreëerd: een hectare natuurgrond met paarden, kippen en een moestuin. De wei is zijn levenswerk en Jac is vastberaden ervoor te blijven zorgen, ook nadat bij hem dementie is geconstateerd. De natuur en zijn dieren geven hem troost en houvast in een steeds verwarrender bestaan. Moeder Ria ziet Jacs achteruitgang met lede ogen aan. De zorgen voor haar man worden groter en ze moet steeds meer van haar eigen leven opgeven. Haar gevoelens van liefde en zorgzaamheid slaan regelmatig om in frustratie en eenzaamheid. Desondanks wil ze Jac thuis verzorgen, zo lang het kan. Maar terwijl Jac probeert vast te houden aan zijn paradijs, komt een onvermijdelijk afscheid dichterbij. WEI is niet alleen een film over dementie en mantelzorg, maar tevens een liefdevol verhaal over de vergankelijkheid van het leven.

De documentaire werd geselecteerd voor het prestigieuze IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam) en beleefde daar zijn wereldpremière onder de Engelse titel LOST IN MEMORIES.

Programma woensdag 8 januari
19.30u Inleiding prof. Frans Verhey
19.45u Start film
21.00u Q&A regisseur Ruud Lenssen en prof. Frans Verhey
21.30u Einde

Dit evenement wordt georganiseerd in samenwerking met Alzheimer onderzoekfonds Limburg en is gericht op de problematiek rondom dementie en het belang van meer geld voor onderzoek in Limburg.

Het programma is onderdeel van de doorlopende reeks ‘Question & Answer’ waarin Lumière Cinema toonaangevende regisseurs en acteurs van Nederlandse bodem na vertoning van hun nieuwste film uitnodigt om in gesprek te gaan met het publiek.