Exclusieve TEFAF-voorpremière van Mijn Rembrandt te zien in Lumière

MAASTRICHT – Op woensdag 4 maart presenteert Lumière Cinema in samenwerking met TEFAF & the City de exclusieve TEFAF-voorpremière van MIJN REMBRANDT, een documentaire van Oeke Hoogendijk (HET NIEUWE RIJKSMUSEUM) over Rembrandt. De regisseur is bij de voorstelling aanwezig en beantwoordt vragen uit het publiek tijdens het nagesprek.

Mijn Rembrandt
Oeke Hoogendijk, 2019, 97 min. Nederlands, Engels & Frans gesproken, Nederlands ondertiteld.

In haar nieuwe documentaire duikt filmmaakster Oeke Hoogendijk (HET NIEUWE RIJKSMUSEUM, 2014) in de wereld van de oude meesters. In een filmische mozaïek van aangrijpende verhalen leidt de grenzeloze passie voor Rembrandts schilderijen tot dramatische ontwikkelingen en verrassende plotwendingen.

Terwijl collectioneurs ons deelgenoot maken van hun intieme band met ‘hun’ Rembrandt, brengt een van hen, de Franse baron Éric de Rothschild, twee Rembrandts op de markt. Dit is het begin van een verbeten politieke strijd tussen het Rijksmuseum en het Louvre. Ook volgt de film de aristocratische kunsthandelaar Jan Six als hij niet één, maar twee ‘nieuwe’ schilderijen van Rembrandt op het spoor lijkt te zijn. Deze zenuwslopende ontdekkingsreis lijkt zijn grootste jongensdroom waar te maken, maar Hoogendijks camera is er ook bij als zijn wereld ineen dreigt te storten wanneer hij ervan wordt beschuldigd een afspraak met een andere kunsthandelaar te hebben verbroken.

De film geeft een fascinerend inzicht in wat het werk van deze Nederlandse meester zo bijzonder maakt en waarom zijn kunst mensen zo diep raakt.

Programma woensdag 4 maart
19:30u Welkomstwoord
19:35u Start film
21:10u Nagesprek met regisseur Oeke Hoogendijk
21:40u Einde