Play

Zondebokken

Lokaal geproduceerde, historische film over twee gerechtsdienaars in Maeseyck die op de vooravond van de Franse Revolutie een beruchte Bokkenrijdersbende op moeten sporen.

Tijden & Tickets

1789, Maeseyck. In het grensstadje zijn er op het einde van de achttiende eeuw overvallen van de bokkenrijders, een beruchte dievenbende die met bokken door de lucht zouden vliegen. In een samenleving die in oproer is door de pest en hongernood, proberen twee gerechtsdienaars het mysterie van de bokkenrijders te ontrafelen. In hun zoektocht worden ze geconfronteerd met corruptie, verraad en de duivel.

De meeste Limburgers zijn ermee opgegroeid en veel mensen kennen ze van Villa Volta in de Efteling: de bokkenrijders. In de achttiende eeuw maakten zeven bokkenrijdersbendes de regio van Belgisch- en Nederlands Limburg onveilig. Het gerecht trad buitensporig hardhandig op, waardoor er heel veel onschuldige mensen zijn terechtgesteld.

De Maaseikse regisseur Rocky Grispen deed grondig onderzoek naar de bokkenrijders en ontdekte onder meer dat er een gangenstelsel onder de Grote Markt van Maaseik loopt. De low-budget en lokaal geproduceerde langspeelfilm ZONDEBOKKEN is de nieuwste vrucht van zijn langdurige onderzoek.

Rocky Grispen, Nederland, België, 2023, 92 min. Nederlands gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Ruben Ruette, Ilona Dings, Mitchell Spruyt, Hugo Weerens.