Play

Zero Days

In de documentaire ZERO DAYS gaat Alex Gibney op zoek naar de wereld achter het computervirus Stuxnet. Geen makkelijke zoektocht, want natuurlijk is niemand bereid om voor de camera toe te geven dat de Verenigde Staten en Israël beide betrokken waren bij de ontwikkeling van dit ingenieuze wapen waarmee ze in 2010 probeerden het Iraanse nucleaire programma te torpederen.

Tijden & Tickets

Het virus was geprogrammeerd om van binnenuit uraniumverwerkende machines te saboteren, onderwijl zijn eigen sporen uitwissend. Het liep anders en het virus infecteerde computers over de hele wereld. Hillary Clinton ontkent ten stelligste dat de VS een aandeel had in deze ‘Olympische Spelen’: de codenaam voor cyberaanval Stuxnet.

Net als in eerdere films over WikiLeaks, seksueel misbruik in de katholieke kerk en de Scientology beweging schuwt Gibney de grote onderwerpen niet. Op toegankelijke wijze laat hij zien ‘de worm’ zijn werk doet en ontmantelt hij de ingenieurs van deze moderne cyberwapens. Interessante en verontrustende film tegelijkertijd. (ej)

Alex Gibney, VS, 2016, 116 min. Engels, Perzisch, Duits & Frans gesproken, Engels ondertiteld.