Play

Zama

Mysterieuze en hypnotiserende film over de strijd van de Spaanse gezant Don Diego de Zama in het achttiende eeuwse Zuid-Amerika, gebaseerd op een modernistische roman van de Argentijnse schrijver Antonio di Benedetto.

Tijden & Tickets

De Zama heeft de Spaanse koning gevraagd om overplaatsing naar huis, weg van de koloniale nederzetting waar hij lijkt te zijn vergeten. Een antwoord komt maar niet. Gaandeweg verliest hij de moed en raakt hij verwikkeld in een hopeloze missie naar de verraderlijke binnenlanden, waarbij hij langzaam de grip op de realiteit verliest.
Al sinds haar debuutfilm LA CIÉNAGA (2001) geldt Lucrecia Martel als één van de interessantste, maar ook meest compromisloze vrouwelijke filmauteurs. Ging het in haar voorgaande films nog om tegenstellingen tussen ras en gender in een hedendaagse setting, in ZAMA legt Martel koloniale toestanden bloot. Zonder veel uitleg laat Martel beeld en geluid voor zich spreken. Eeuwen later kampt Zuid-Amerika nog steeds met problemen op het gebied van eigendom, land en ras. NRC noemde ZAMA dan ook heel treffend ‘een historische film over het heden.’

Lucrecia Martel, Argentinië, Brazilië, Spanje, Dominicaanse Republiek, Frankrijk, Nederland, Mexico, Zwitserland, VS, Portugal, Libanon, 2017, 120 min. Spaans gesproken, Nederlands ondertiteld.