Play

Zagros

Drama en liefdesverhaal over de invloed van overspel, leugens en twijfels op een Koerdisch echtpaar en de kracht van culturele tradities en gewoontes die zich over grenzen heen manifesteren. Met zijn regiedebuut Zagros won de Belgisch-Koerdische regisseur Sahim Omar Kalifa de Grand Prix voor beste film op het Filmfestival van Gent.

Tijden & Tickets

Havin, de vrouw van een eenvoudige herder op de grens van Turkije en Koerdistan, wordt door zijn familie beschuldigd van overspel. Ze ontkent, maar vlucht met hun dochter Kayhan naar België. Zagros is ervan overtuigd dat zijn vrouw onschuldig is en reist haar achterna om in Brussel samen met haar een nieuw begin te kunnen maken. Daar slaat de twijfel echter toe als blijkt dat Havin toch niet de hele waarheid heeft verteld. Zagros wordt heen en weer geslingerd tussen de liefde voor zijn vrouw en de oude tradities die om eerwraak schreeuwen.

Over Sahim Omar Kalifa
De oorspronkelijk uit Irak afkomstige regisseur heeft zelf ook een nieuw leven opgebouwd in België. Na het volgen van de Filmacademie maakte hij een aantal veelvuldig bekroonde korte films. Lumière ontmoette Sahim Omar Kalifa enkele jaren geleden tijdens de presentatie van zijn korte film BAGHDAD MESSI in het oude filmtheater. We kijken er erg naar uit om de regisseur opnieuw te ontmoeten in ons nieuwe theater.

Sahim Omar Kalifa, 2017, 102 min. Koerdisch & Nederlands gesproken, Engels ondertiteld. Met Halima Ilter, Feyyaz Duman, Daria Hachem Mohamed Gulli, Suat Üsta.