Z - Engels ondertiteld

Klassieke politieke thriller over de moord op een linkse politicus in Griekenland begin jaren zestig. Trintignant speelt de onverschrokken aanklager die de zaak onderzoekt.

Tijden & Tickets

Griekenland was een zooitje in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog. Machtsconflicten tussen de overheid, het leger, communisten en de koning hielden het land in een houdgreep en leidden tot een coup in 1967, alsook tot de moord op de linkse politicus Grigoris Lambrakis. Over deze laatste gebeurtenis gaat Z, hét antwoord van de activistische filmmaker Costa-Gavras op de corrupte en moordlustige Griekse regering. De regisseur was op dat moment overigens al uitgeweken naar Frankrijk, mede vanwege de vervolging van zijn vader die actief was in het verzet tegen de nazi’s in de oorlogsjaren.

Vanzelfsprekend is Z de moeite waard vanwege de historische achtergrond. Het is in alle opzichten een product van de revolutionaire jaren zestig, kunst als vuist in het gezicht van de machthebbers.

De film was echter ook in technisch opzicht revolutionair. Costa-Gavras combineerde namelijk een activistische boodschap met de filmische vorm van een thriller, een combinatie die criticus Roger Ebert omschreef als ‘almost unbearably exciting’. Bijval uit het establishment bleef niet uit: Z won onder meer een Oscar voor beste buitenlandse film en de prijs voor beste acteur (Trintignant) in Cannes.

Voor aanvang van de vertoning op 7 september geeft programmeur Wouter Greven een inleiding (voertaal: Engels, duur: 15 minuten). Hierin gaat hij dieper in op zowel de politieke context als de filmische uniciteit van Z.

Costa-Gavras, Frankrijk, Algerije, 1969, 127 min. Frans, Russisch & Engels gesproken, Engels ondertiteld. Met Yves Montand, Irene Papas, Jean-Louis Trintignant, François Périer, Jacques Perrin.