Play

Women Make Film: A New Road Movie Trough Cinema PART 2

Deel 2 uit de gelijknamige reeks, waarin Mark Cousins het aandeel van vrouwelijke filmregisseurs in de ontwikkeling van de filmkunst belicht.

Tijden & Tickets

Mark Cousins – die eerder al tekende voor de vijftien uur durende documentairereeks THE STORY OF FILM – duikt opnieuw diep in de geschiedenis van de zevende kunst. Hij onderzocht filmarchieven over de hele wereld en keerde terug met ruim zevenhonderd filmfragmenten van 183 vrouwelijke regisseurs, van wie een groot deel voor ons tamelijk onbekend is gebleven. Terwijl de Time’s Up-beweging af wil rekenen met de professionele barrières waar vrouwen tegenaan lopen, toont Cousins ons het werk van vrouwelijke filmmakers die deze obstakels hebben overwonnen. Hij belicht de gereedschapskist van de filmkunst (zoals close-ups, kadrering en mise-en-scène) aan de hand van het werk van filmmakers als Jane Campion, Kira Muratova, Agnès Varda, Larisa Shepitko, Claire Denis, Samira Makhmalbaf, Kathryn Bigelow, Sofia Coppola, Céline Sciamma en vele anderen.

WOMEN MAKE FILM duurt in totaal 14 uur en omvat veertig hoofdstukken die elk een ander filmaspect belichten. De reeks is opgedeeld in zeven delen van elke twee uur, waarbij per keer vijf a zes hoofstukken worden vertoond. Hoewel de delen genummerd zijn is het niet noodzakelijk om ze in volgorde te zien. De verschillende delen kunnen ook prima afzonderlijk bekeken worden.

Deel 2 bevat de volgende hoofdstukken:

6 Conversation
7 Framing
8 Tracking
9 Staging
10 Journey
11 Discovery

Mark Cousins, VK, 2019, 120 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld.