Winds of Change - Engels ondertiteld

Afstudeerfilm van Cato Draaisma over de energietransitie op de Shetlandeilanden en het spanningsveld tussen duurzame energie en duurzaam natuurbeheer.

Tijden & Tickets

In WINDS OF CHANGE – een mix van speelfilm en documentaire – zien we hoe een groep Shetlanders elke zaterdag samenkomt om na te denken over hun positie binnen de energietransitie. Ze wonen allemaal op de eilanden die rijk werden dankzij de olie-industrie. Nu wordt er echter een windmolenpark gebouwd. De komst van de windmolens verdeelt de gemeenschap. De film vertelt het fictieve verhaal van Sarah, een veertigjarige vrouw die naar de Shetlandeilanden is verhuisd om haar dochter in een betere omgeving te laten opgroeien. Haar positieve beeld van duurzame energie wordt op de proef gesteld als ze ziet welke schade het nieuwe windmolenpark aan de eilanden toebrengt.

Het verhaal van Sarah wordt afgewisseld met gesprekken en interviews met Shetlanders. Het maken van de film blijkt louterend te werken voor de eilandbewoners; groepen die steeds meer tegenover elkaar waren komen te staan, raken weer met elkaar in gesprek.

Cato Draaisma, VK, 2023, 40 min. Engels gesproken, Engels ondertiteld. Met Stephenie Georgia, Isobel Georgia Pagulayan..