Play

Widow Of Silence

Een zogenaamde ‘half-widow’ strijdt dapper voor gerechtigheid in Kashmir.

Tijden & Tickets

“Je kunt het je niet veroorloven om zelf na te denken,” krijgt Aasia te horen van een collega. Ze werkt als verpleegster in een ziekenhuis in Kashmir om zichzelf, haar elfjarige dochter en haar zieke schoonmoeder te onderhouden. Ze heeft überhaupt geen tijd om aan zichzelf te denken: ze zit diep verstrengeld in een bureaucratische strijd over de overlijdensakte van haar man.

Aasia is, zoals dat in Kasjmir heet, een ‘half-widow’. Haar man is, zoals veel mannen in deze regio, opgepakt en nooit meer teruggekeerd. Naast haar werk en de zorg voor haar familie is Aasia veel tijd kwijt aan haar pogingen het overlijdensdocument van haar man te bemachtigen. Een eindeloos spel dat ze al zeven jaar met een sluwe ambtenaar speelt. De kalme, in warme kleuren gedrenkte film, waarin de taxichauffeur voor een poëtische noot zorgt, maakt duidelijk hoe schrijnend de politieke en sociale situatie in Kashmir is. Aanslagen, seksueel geweld, vernedering en corruptie zijn er alledaagse verschijnselen.

De hoofdrol wordt gespeeld door actrice Shilpi Marwaha, maar verder maakte regisseur Praveen Morchhale, die de film zelf financierde, gebruik van niet-professionele, lokale acteurs. Widow of Silence was een van de acht films in competitie op het MOOOV Filmfestival van 2019.

Praveen Morchhale, India, 2021, 85 min. Urdu gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Ajay Chourey, Shilpi Marwaha, Noorjahan Bilal Ahmad.
Widow of Silence ps 1 jpg sd low 6099071765514