Play

Wicked Little Letters

Britse komedie met Olivia Colman en Jessie Buckley over een badplaatsje dat opgeschrikt wordt door mysterieuze brieven die bij steeds meer bewoners worden bezorgd. Wie is de schrijver van het obscene proza?

Tijden & Tickets

In het Engelse kustplaatsje Littlehampton speelt zich in de jaren 1920 een bizar schandaal af rondom twee buurvrouwen: de conservatieve Edith Swan, die nog bij haar bejaarde ouders woont, en de ruige Rose Gooding, een Ierse alleenstaande moeder die naar het stadje is verhuisd.

Edith krijgt steeds handgeschreven brieven vol schunnig proza. Haar vader is ervan overtuigd dat de grofgebekte Rose de schuldige is en na de negentiende brief stapt hij naar de politie. Rose wordt meteen gearresteerd en veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee maanden. Maar politieagente Gladys Moss, een ambitieuze speurneus die constant wordt tegengewerkt door haar mannelijke collega’s, vertrouwt het niet. Met de hulp van een kleine groep vrouwen die ook niet overtuigd zijn, probeert Moss de ware identiteit van de brievenschrijver te achterhalen en de naam van Rose te zuiveren. Wat ze ontdekken zal hun kleine stadje voorgoed veranderen.

WICKED LITTLE LETTERS laat zien hoe vrouwen op meerdere fronten tegen bekrompenheid en conventies moeten opboksen, maar de hernieuwde samenwerking tussen Olivia Colman en Jessie Buckley – na THE LOST DAUGHTER – levert vooral een vermakelijke, dolkomische film op. Om in het jargon van de film zelf te blijven – WICKED LITTLE LETTERS is funny as fuck. (bw)

Thea Sharrock, VK, 2023, 101 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Olivia Colman, Jessie Buckley, Anjana Vasjan, Timothy Spall, Hugh Skinner..