Play

Who Will Write Our History + Introductie - Engels ondertiteld

Documentaire over het Ringelblum Archief: een geheim archief aangelegd door de Joodse historicus Emanuel Ringelblum met duizenden ooggetuigenverslagen van de Holocaust.

Tijden & Tickets

In november 1940, nadat de nazi’s 450.000 Joden hadden opgesloten in het getto van Warschau, vormde een groep onderzoekers, journalisten en gemeenschapsleiders onder leiding van de historicus Emanuel Ringelblum een geheim verzet. Hun doel: de propaganda van de nazi’s weerleggen door de waarheid te documenteren. Onder de codenaam Oyneg Shabes verzamelde de organisatie duizenden getuigenissen van inwoners van Warschau en vluchtelingen uit andere plaatsen. De groep verzamelde officiële documenten, krantenartikelen, aantekeningen en dagboeken van inwoners van het getto, Duitse aankondigingen, affiches, pamfletten en brieven die het getto hadden weten te bereiken. Na de oorlog werd dit unieke archief teruggevonden in metalen dozen en melkbussen die onder de ruïnes van het getto waren begraven. Deze documentaire mengt geschriften uit het Ringelblum Archief met interviews, zelden vertoonde beelden en gedramatiseerde ooggetuigenverslagen. Het is het verhaal van een strijd om de waarheid, en de strijd om te overleven.


Voor aanvang van de documentaire geeft Prof Georgi Verbeeck een inleiding (voertaal: Engels). Georgi Verbeeck is Universitair Hoofddocent (UHD) Moderne Geschiedenis en Politieke Cultuur aan de Universiteit Maastricht en deeltijds Hoogleraar Duitse Geschiedenis aan de KU Leuven.

Tijdsschema:

19.15 - Deuren open
19.30 - Start inleiding
19.45 - Start film
21.20 - Einde

Roberta Grossman, VS, 2018, 95 min. Engels, Jiddisch & Pools gesproken, Engels ondertiteld.