Play

White Sun

Dit scherpe, politieke pleidooi voor meer tolerantie in een land vol beperkende tradities en rituelen, vertelt het verhaal van de voormalige guerrillastrijder Chandra die terugkeert naar zijn geboortedorp.

Nepalees gesproken, Nederlands ondertiteld.
Tijden & Tickets

Zijn vader is gestorven en moet van de steile hellingen van de Himalaya naar de rivieroever worden gebracht om te worden gecremeerd. Dat blijkt nog niet zo eenvoudig te zijn. Chandra krijgt te maken met allerlei complicaties, variërend van oude, nog volop aanwezige gewoontes, een ex-vrouw die haar dochter erkend wil hebben en onoverbrugbare kasteverschillen, tot een vijandige broer die hem halverwege de berg in de steek laat. Na tien jaar burgeroorlog zijn alle gevolgen overal merkbaar. Het op de berg gestrande lichaam van zijn vader symboliseert de stilstand in het proces dat de broodnodige veranderingen moet brengen. Alle hoop op een tolerantere toekomst is gericht op twee jonge kinderen, die de aloude rituelen en de verstikkende kastemaatschappij misschien nog kunnen veranderen.

Rauniyar, 2016, 89 min. , zonder ondertiteling. Met Dayahang Rai, Asha Maya Magrati, Rabindra Singh Baniya, Sumi Malla, Amrit Pariyar.