Play

White Riot

Energieke documentaire over Britse punk- en reggaebands (onder meer The Clash) die eind jaren zeventig uitgroeiden tot de stem van een generatie die genoeg had van racisme.

Tijden & Tickets

Het zijn huiveringwekkende beelden: aanhangers van het National Front, getooid met nazisymbolen, die massaal door de Britse straten marcheren. Eric Clapton en Rod Stewart die hiervoor hun steun uitspreken, terwijl een jonge David Bowie zegt dat ‘Britain’ toe is aan een fascistische leider. Het zijn deze uitspraken die een groepje bevriende kunstenaars en muzikanten aansporen om een tegenbeweging te beginnen. Vanuit een drukkerij verspreiden ze vlugschriften en organiseren ze concerten. Wat begint als een vrij obscuur en lokaal initiatief groeit uit tot Rock Against Racism: een antiracismebeweging die enorme demonstraties en concerten van de grond krijgt.

Regisseur Rubika Shah – die eerder documentaires over David Bowie en Spike Lee maakte – gaf de film prachtig vorm in de stijl van de fanzines van toen. En uiteraard is er die opwindende muziek: van The Clash, Sham 69, x-Ray Spex, Tom Robinson, maar ook de Aziatische punkband Alien Kulture. WHITE RIOT biedt een meeslepende terugblik op een fascinerende tijd, maar is tegelijkertijd verbijsterend actueel. Het is Woodstock meets the March on Washington, in Engelse punkstijl.

Rubika Shah, VK, 2019, 80 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld.