Play

White Balls on Walls

Ongemakkelijke en inzichtelijke documentaire over het streven van het Stedelijk Museum naar meer diversiteit in hun kunstcollectie en personeelsbestand.

Documentaire
Tijden & Tickets

De leus ‘Meet the icons of modern art’ moet van de glazen wand van het Stedelijk Museum in Amsterdam worden gekrabd. Want waar bestaat die canon eigenlijk uit? Wie bepaalt dat en ten koste van wie? In 2019, toen regisseur Sarah Vos begon te filmen voor deze documentaire, was zo’n 90 procent van de kunst in het Stedelijk gemaakt door witte mannen. Dat moet anders, vindt directeur Rein Wolfs. Maar dat is simpeler gezegd dan gedaan, blijkt als regisseur Sarah Vos hem en zijn team volgt in hun streven naar meer diversiteit in de collectie en het personeelsbestand.

Het is dapper dat het Stedelijk een camera achter de schermen toeliet bij dit proces dat ongemakkelijke en schurende vragen oproept. Mag je een schilderij nog DE PROSTITUEES noemen? Moet je bij het beoordelen van kunst naar de huidskleur of het geslacht van de kunstenaar kijken? De film is meer dan alleen een kijkje achter de schermen van een museum. WHITE BALLS ON WALLS toont een nieuwe blik op de kunstgeschiedenis en is een tijdsdocument dat de worsteling die veel historische en culturele instituten momenteel doormaken prachtig weergeeft.

Sarah Vos, Nederland, 2022, 90 min. Nederlands, Engels & Duits gesproken, Nederlands ondertiteld.