Play

Whispering Sands (+ korte film: Brotherhood)

Een bedoeïen gidst in zijn auto een Canadese reizigster van Arabische afkomst door de woestijn. Zij is op zoek naar een naamloze waterval, maar verder laat ze niets los over het doel van haar reis.

Tijden & Tickets

Haar gids is een stuk spraakzamer: terwijl ze onderweg de plekken uit zijn jeugd aandoen, rijgt hij persoonlijke herinneringen en verhalen uit de soefitraditie aan elkaar. Verlaten of half ingestorte bouwwerken blijken de enige tastbare overblijfselen van de wereld die hij in de verbeelding zo levendig oproept.
Met eenvoudige middelen construeert de Tunesische filmmaker Nacer Khemir (BAB’ AZIZ) een vertelling die verleden, heden en toekomst door elkaar weeft, en die uiting geeft aan de poëzie en spirituele rijkdom van het soefisme.

De voorstelling van Whispering Sands wordt voorafgegaan door de korte film Brotherhood (Meryam Joobeur, Canada, Tunesië, Qatar, Zweden 2018, 25 min.): Een herder wordt voor een morele keuze geplaatst als zijn naar Syrië afgereisde zoon plotseling voor hem staat, met zijn zwangere bruid. De twee hebben duidelijk hulp en bescherming nodig, maar kunnen ze daar wel aanspraak op maken? Deze op diverse filmfestivals bekroonde korte film kaart een brandend actueel dilemma aan.

Nacer Khemir, Tunesië, 2018, 95 min. Arabisch gesproken, Engels ondertiteld. Met Hichem Rostok, Dorra Zarrouk.