Play

When The War Comes

Documentaire over de leider van een rechts-extremistische paramilitaire beweging in Slowakije, die druk in de weer is met de voorbereidingen op een toekomstige oorlog. Na afloop vindt er een nagesprek plaats met Zoltan Marczell, president van DEMOS en zelf afkomstig uit Slowakije.

NB: Deze film is Engels ondertiteld.
Tijden & Tickets

Peter Švrček komt uit een middenklassengezin, is net klaar met een opleiding en heeft een leuke vriendin. Toch maakt Peter zich zorgen: over de toekomst van Slowakije en de komst van immigranten. Voor het geval er een oorlog uitbreekt, wil hij voorbereid zijn. In zijn vrije tijd geeft hij dan ook leiding aan een paramilitaire groep van tientallen mannen. In de weekenden trainen ze met nepwapens en nepuniformen, maar ze nemen hun taak uiterst serieus. De groep geeft lezingen op middelbare scholen en helpt bij folkloristische evenementen. Zonder te oordelen tonen de makers hoe de populariteit van de groep toeneemt.
Oorlogje spelen, dat is wat deze mannen doen. Maar dit zijn geen kinderen meer. De groep wil zelfs de politiek in. De overheid grijpt niet in zolang Peter en zijn adjudanten de wet niet overtreden. Sterker nog, hun bestaan wordt oogluikend toegestaan, en dat terwijl hun fascistische ideeën slechts bedekt worden door een dun laagje schone schijn.

Jan Gebert, Tsjechië, Kroatië, 2018, 90 min. Slowaaks gesproken, Engels ondertiteld.