Play

Werner Herzog: Radical Dreamer

Deze documentaire over de legendarische filmmaker Werner Herzog biedt een caleidoscopisch beeld van een radicale visionair en dromer.

Documentaire
Tijden & Tickets

Naar aanleiding van de overzichtstentoonstelling in EYE Amsterdam (18 juni – 1 oktober) vertoont Lumière enkele hoogtepunten uit het oeuvre van ‘de laatste Duitse romanticus’: Werner Herzog (1942), regisseur van onvergetelijke klassiekers over kleine mensen met grootse verlangens. In deze documentaire leren we de man, de regisseur en zijn omgeving beter kennen.

Herzog maakte zijn eerste korte film in 1962, met een van de filmacademie van München gestolen camera. Inmiddels is hij al zestig jaar actief als filmmaker en het lijkt erop dat hij tot zijn laatste snik zal doorgaan met filmen. Wat Herzog daartoe drijft, probeert Von Steinaecker te vangen in dit filmisch portret. In chronologische volgorde loopt Von Steinacker Herzogs filmografie na, van vroege speelfilms (AUCH ZWERGE HABEN KLEIN ANGEFANGEN) en documentaires (DIE FLIEGENDE ÄRTZTE VON OSTAFRIKA) tot latere producties als GRIZZLY MAN en MEETING GORBACHEV. Ook komen collega-regisseurs als Chloé Zhao en Joshua Oppenheimer, zijn generatiegenoten Volker Schlöndorff en Wim Wenders, Herzogs echtgenote Lena, punklegende Patti Smith en acteurs als Nicole Kidman en Christian Bale over Herzog aan het woord. Het resultaat is een omvangrijke schets van een man die zich nog steeds verwondert als een kind en die verwondering in beelden weet te vangen. Filmen is voor Herzog een duikvlucht in het onbekende, een proces waarbij je je ervan bewust wordt dat achter de alledaagsheid der dingen een diepere waarheid schuilt die huiveringwekkend mooi, angstaanjagend of ontroerend kan zijn.

Thomas von Steinaecker, Duitsland, VK, 2022, 102 min. Engels & Duits gesproken, Nederlands ondertiteld.