Play

Werk Ohne Autor

Historisch drama van de regisseur van Das Leben Der Anderen over een jonge kunstenaar die van de DDR naar West-Duitsland vlucht, maar niet kan ontsnappen aan de herinneringen uit zijn kindertijd in Nazi-Duitsland. Deels geïnspireerd op het leven en het werk van de Duitse kunstenaar Gerhard Richter. De film werd genomineerd voor twee Oscars (Best Foreign Film en Best Cinematography).

Tijden & Tickets
Als kind maakt Kurt (wiens levensloop een gefictionaliseerde versie is van het leven van de Duitse kunstenaar Gerhard Richter) de Nazi-verschrikkingen van dichtbij mee. Al vroeg is duidelijk dat hij een kunstzinnig talent is en hij wordt toegelaten op een Oost-Duitse kunstacademie. Hij lijdt er onder de communistische kunstcensuur, maar ontmoet er ook modestudente Ellie. De twee zijn op slag verliefd. Ellie’s vader ziet echter niets in hem. Als Kurt in het vrije Westen zichzelf en de ware kunst ontdekt, blijken de twee mannen verbonden te zijn door duistere gebeurtenissen in het verleden.

Op fascinerende wijze verkent Henckel von Donnersmarck in – net als in het Oscarwinnende DAS LEBEN DER ANDEREN – de complexe Duitse geschiedenis. WERK OHNE AUTOR werd genomineerd voor de Gouden Leeuw in Venetië. (ek)

Florian Henckel von Donnersmarck, Duitsland, Italië, 2017, 189 min. Duits & Russisch gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Sebastian Koch, Lars Eidinger.
Doorlezer

Werk ohne Autor gaat over de kracht van ‘ware kunst’, en dat we onze ogen hier niet voor moeten sluiten. Kunst kan ons vertellen over het leven, zeker in ondraaglijke klotetijden. In dit statement van de regisseur vergelijkt hij het talent van genieën met schurft, groeiend op de open wonden uit hun vroege jeugd. Hij zegt dat dit zou betekenen ‘dat mensen bijna alchemistisch in staat zijn om trauma's tot iets glorieus te maken.’ Werk ohne Autor werpt een blik op die alchemie, door het prisma van het trauma van zijn eigen thuisland, Duitsland.

Lees het complete artikel van kunsthistorica Claire Hoogakker over Werk Ohne Autor in Cineville hier terug.