Play

War Pony

Realistisch drama over het leven in de Pine Ridge Indian Reservation in South Dakota, gemaakt in nauwe samenwerking met de lokale gemeenschap. Bekroond als beste debuut in Cannes.

Tijden & Tickets

In het kansarme Pine Ridge is het leven heel moeilijk. Er is sprake van extreme armoede, drugsgebruik, misbruik, verwaarlozing en honger. De film volgt twee personages. Hun verhalen raken elkaar heel even, maar gaan dan ieder apart verder. Eerder dan een traditioneel plot zien we hier karakterbeschrijvingen van twee jonge mensen die hun draai proberen te vinden in een rauwe werkelijkheid. Bill is drieëntwintig en vader van twee kinderen van verschillende moeders. Hij denkt geld te verdienen met het verkopen van puppy’s van een hond. Ook doet hij twijfelachtige klusjes voor een witte kalkoenboer, waarbij hij kennismaakt met diens rijkdom. De twaalfjarige Matho houdt van skaten en gamen, en werkt zich steeds in de nesten. Enerzijds hangt hij nog met een draadje vast aan de Lakota-cultuur, anderzijds zit hij in een onverschillige consumptiemaatschappij. Toch zit er hoop en optimisme in het leven van deze jongens en laten hun liefdevolle portretten ook trots en speelsheid zien. (av)

Gina Gammell, VS, 2022, 115 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Jojo Bapteise Whiting, LaBainian Crazy Thunder, Jesse Schmockel, Ashley Shelton, Sprauge Hollander..