Play

Wajib

Palestijns bitterzoet drama waarin een van elkaar vervreemde vader en zoon samen aan een aloude plicht moeten voldoen: het persoonlijk overhandigen van uitnodigingen voor een bruiloft.

Tijden & Tickets

Voor de op handen zijnde bruiloft van zijn zus Amal komt Shadi over van Italië, waar hij woont en werkt als architect. Het persoonlijk bezorgen van de uitnodigingen is een kwestie van respect en traditie. Samen gaan vader en zoon (acteurs Mohammad en Saleh Bakri zijn ook in het echt vader en zoon) dan ook op weg naar hun familie en vrienden in Nazareth. De door zijn vrouw verlaten vader Abu is pragmatisch en conservatief. Hij is gewend te schipperen tussen hele en halve waarheden om de boel niet op scherp te zetten, en om te laveren tussen de vele gevoeligheden in de Joods-Israëlische gemeenschap. Zoon Shadi verkeert in de luxepositie dat hij er op afstand idealistische ideeën op na kan houden zonder in de problemen te komen. Tijdens de rit wordt laag voor laag oude pijn blootgelegd en openbaart zich de complexe relatie tussen vader en zoon, die ook het grotere plaatje in Palestina weerspiegelt. Naast onderwerpen als vervreemding en identiteit voel je de warmte van familiebanden, terwijl de humor ook niet ontbreekt. (av)

Annemarie Jacir, Frankrijk, Colombia, Duitsland, Verenigde Arabische Emiraten, Qatar, Noorwegen, 2017, 96 min. Arabisch gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Mohammad Bakri, Saleh Bakri, Tarik Kopty, Monera Shehadeh, Lama Tatour.