Play

Waar Is Anne Frank

Animatiefilm van Ari Folman (Waltz With Bashir) waarin Kitty, het denkbeeldige vriendinnetje aan wie Anne Frank dagboekbrieven schreef, tot leven wordt gebracht.

Tijden & Tickets

Terwijl toeristen in de rij staan voor een bezoek aan het Anne Frank Huis, materialiseert Kitty uit inkt en rook tot een persoon uit het dagboek. Beduusd door de wereld waarin ze terecht is gekomen, vraagt ze zich af waar Anne is gebleven en gaat op zoek. Vijfenzeventig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog is er veel veranderd, maar de situatie van sommige groepen mensen is er nog steeds niet veel beter op geworden. Terwijl Anne’s hartenwens opgesloten ligt in haar rode dagboek in een gesloten glazen vitrine lijden nog steeds mensen onder oorlog, verlies van huis en haard en discriminatie.

Deze animatiefilm is een mengsel van historische feiten, hedendaagse wantoestanden, sociaal commentaar en didactische doeleinden. Ook al zijn de gebeurtenissen niet altijd logisch, de boodschap is duidelijk. Het verhaal laat ons voelen dat het onderwerp actueler is dan ooit, gegoten in een overtuigende en vindingrijke vorm. (av)

Ari Folman, België, Luxemburg, Nederland, Frankrijk, Israël, 2021, 99 min. Nederlands gesproken, zonder ondertiteling.
Doorlezer

“Anne Frank schreef haar dagboek niet zodat scholen naar haar vernoemd werden, maar om mensen te beschermen”, zegt de Israëlische filmmaker Ari Folman. Daarom gaat zijn jeugdfilm Waar is Anne Frank niet alleen over het dagboek en de imaginaire vriendin maar ook over hedendaagse vluchtelingen. Lees het complete interview met filmmaker Ari Folman hier.

Waar is Anne Frank NL ps 1 jpg sd low 623b2c25ee0fb