Play

Vortex

Gaspar Noé (Irréversible, Climax) verrast met dit intieme drama in split screen over een oude schrijver en zijn dementerende echtgenote.

Tijden & Tickets

Noé draagt zijn nieuwe film op aan alle mensen ‘wier hersenen het sneller zullen laten afweten dan hun hart’. In VORTEX laat hij het verscheurende, isolerende effect van dementie op een bijzonder inventieve manier zien. In split screen volgen we een naamloos ouder koppel. De man – een rol van de Italiaanse cultregisseur Dario Argento (SUSPIRIA) – werkt aan een boek over de relatie tussen dromen en films. Daarnaast zorgt hij voor zijn dementerende vrouw, vertolkt door de Franse filmlegende Françoise Lebrun, een actrice die in het verleden met onder meer Marguerite Duras en Jean Eustache werkte.

Gaspar Noé vestigde zijn reputatie met een reeks choquerende films vol seks, drugs en geweld (IRRÉVERSIBLE, CLIMAX), maar toont zich in VORTEX opeens van een ingetogen en ontroerende kant. Zelf keek Noé de dood in de ogen toen hij een paar jaar geleden een hersenbloeding kreeg. Die ervaring lag aan de basis van VORTEX, een film die doordrongen is van de angst voor dementie en het einde van het leven. (mv)

Gaspar Noé, Frankrijk, België, Monaco, 2021, 142 min. Frans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Dario Argento, Françoise Lebrun, Alex Lutz, Kylian Dheret, Vuk Brankovic.