Play

Vivre Sa Vie - Engels ondertiteld

Jean-Luc Godards digitaal gerestaureerde klassieker over een aspirant-actrice die in de prostitutie belandt. Winnaar van de Speciale Juryprijs in Venetië in 1962.

Tijden & Tickets

Met VIVRE SA VIE nam Godard afstand van de licht-romantische intriges waar de nouvelle vague bekend om was geworden. Het was een keerpunt in zijn oeuvre; hij wilde voortaan de echte worstelingen in het leven van echte mensen documenteren. De resulterende film is een tragisch vrouwenportret vol energie en dynamiek.

Godard castte zijn toenmalige vrouw Anna Karina als Nana, een winkelmeisje in een platenzaak dat actrice wil worden, maar in de prostitutie terechtkomt. Haar neerwaartse spiraal volgen we in een reeks van twaalf tableaus vol dagdromen en dans. De film is een lofzang op de schoonheid van de actrice, met verwijzingen naar Louise Brooks, een beroemd actrice uit het tijdperk van de zwijgende film, en naar Maria Falconetti uit Carl Dreyers LA PASSION DE JEANNE D’ARC (1928). In een van de meest iconische scènes uit de filmgeschiedenis kijkt Nana met betraande ogen in de bioscoop naar deze klassieker.

Jean-Luc Godard, Frankrijk, 1962, 80 min. Frans gesproken, Engels ondertiteld.