Play

Viva Chaplin | The Great Dictator

Visionaire, snedige satire waarin Chaplin het personage Hynkel vertolkt, een karikatuur van Adolf Hitler. De eerste ‘talkie’ in Chaplins oeuvre.

Tijden & Tickets

Een joodse kapper komt na twintig jaar thuis en treft zijn vervallen kapsalon aan besmeurd met haatdragende graffiti: het gevolg van een tiranniek regime onder leiding van de xenofobe dictator Hynkel. THE GREAT DICTATOR is een visionaire satire die zijn stempel op de geschiedenis heeft gedrukt. Chaplin speelt zelf twee rollen in de film: die van een joodse kapper en die van de dictator. Dit is de eerste film waarin Chaplin spreekt. Alhoewel Chaplin al eind jaren dertig aan de film werkte, verscheen hij uiteindelijk pas in 1940. In eerste instantie werd de film in de VS niet goed ontvangen en sprak de toenmalige regering zelfs van een aanval op ‘een staatshoofd van een bevriend land’.

Charles Chaplin, VS, 1940, 125 min. Engels & Esperanto gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Charles Chaplin, Paulette Goddard, Jack Oakie, Grace Hayle, Reginald Gardiner, Henry Daniel, Billy Gilbert.
The Great Dictator ps 1 jpg sd low Charlie Chaplin Copyright Bubbles Inc S A THE GREAT DICTATOR Copyright Roy Export S A S 612e14af1fd80