Play

Viridiana - Engels ondertiteld

Blasfemisch meesterwerk van Luis Buñuel – winnaar van de Gouden Palm in Cannes in 1961 – over een novice die door haar oom wordt verkracht.

Psychoanalyse & Film
N.B: Deze film is Engels ondertiteld.
Tijden & Tickets

Deugdzaamheid loont niet. Dat leert de Spaanse grootmeester Luis Buñuel ons in de schandaalfilm VIRIDIANA, die zowel door het Vaticaan als door de Spaanse regering van Franco werd verboden. Een dubbele banvloek dus. De film volgt een devote novice die met tegenzin ingaat op de invitatie van haar oom Don Jaime om hem te bezoeken. Vanaf dat moment is het vrome kloosterleven nog slechts een verre idylle.

VIRIDIANA veroorzaakte een enorme rel tijdens het filmfestival in Cannes. Berucht werd de godslasterlijke herschepping van Da Vinci’s HET LAATSTE AVONDMAAL. Desondanks won de film aan het einde van het festival de hoofdprijs. Buñuel kon bovendien op een uitnodiging rekenen op voortaan in Frankrijk censuurvrij films te maken.

Deze film wordt ingeleid door Thom van Lierop (in het Nederlands).

Luis Buñuel, Spanje, Mexico, 1961, 90 min. Spaans & Engels gesproken, Engels ondertiteld. Met Silvia Pinal, Francisco Rabal, Fernando Rey, Don Amalio, Margarita Lozano.