Play

Vertigo (4K)

Hitchcock duikt in de psyche van een getraumatiseerde politieman die een obsessieve liefde opvat voor de vrouw van een vriend. Met glansrollen voor James Stewart en Kim Novak.

Deze film wordt vertoond zonder ondertitels.
Tijden & Tickets

Agent ‘Scotty’ Ferguson is door het politiekorps van San Francisco met vervroegd pensioen gestuurd na een incident waarbij een collega van het dak viel. Omdat hij toch niks te doen heeft, schiet hij een oude bekende te hulp. Diens vrouw Madeleine gedraagt zich vreemd, en Scotty zal haar schaduwen. Scotty raakt echter geobsedeerd door de vrouw die hij moet volgen. Hitchcock speelt een vernuftig spel met schijn en werkelijkheid; is wat de kijker te zien krijgt een weergave van Scotty’s waarneming of is het zijn inbeelding?

Toen VERTIGO in 1958 verscheen was de ontvangst nogal lauw. Tegenwoordig wordt de film gezien als een van Hitchcocks belangrijkste, met name door het inventieve camerawerk, het gebruik van kleur en de muziek. De score van Bernard Hermann reflecteert op weergaloze wijze de verwarde toestand van het hoofdpersonage. VERTIGO groeide uit tot een invloedrijke klassieker, die in 2012 door filmtijdschrift Sight and Sound in een tienjaarlijkse poll werd uitgeroepen tot de beste film aller tijden.

Alfred Hitchcock, VS, 1958, 128 min. Engels gesproken, zonder ondertiteling. Met James Stewart, Kim Novak, Barbara Bel Geddes, Tom Helmore, Henry Jones.