Je Verrai Toujours Vos Visages

Hoopgevend Frans drama over slachtoffers van geweldsmisdrijven die in gesprek gaan met daders, onder begeleiding van hulpverleners. Was een hit in de Franse bioscopen.

Tijden & Tickets

Twee bemiddelaars helpen drie daders en drie slachtoffers om samen te praten over hun wederzijdse ervaringen. Naarmate de gesprekken vorderen en de daders ook maar gewoon mensen blijken te zijn, komen de plegers van de misdrijven en hun doelwitten nader tot elkaar. Woede maakt gaandeweg plaats voor onderling begrip.

Slachtoffer-dader-gesprekken – die deel uitmaken van het herstelrecht – worden in veel Westerse landen gevoerd vanuit de gedachte dat de gezamenlijke gesprekken bijdragen aan het herstel van alle deelnemers. In tegenstelling tot het strafrecht staat hierbij niet de dader maar het slachtoffer centraal. Zonder een oordeel te vellen laat Jeanne Herry zien hoe een dergelijk gesprek zich afspeelt alsmede welke winst er daarmee valt te behalen voor zowel dader, slachtoffer, als de maatschappij in zijn geheel. (ms)

Jeanne Herry, Frankrijk, 2023, 119 min. Frans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Adèle Exarchopoulos, Gilles Lellouche, Leila Bekthi, Miou-Miou, Jean-Pierre Darroussin..