Play

Verlenging

Documentaire waarin de Maastrichtse fotograaf Guy van Grinsven (1949-2021) tijdens zijn laatste levensjaar de balans van zijn bijzondere leven opmaakt.

Tijden & Tickets

‘Ja Mick, ik sta hier in New York... Dit is iets dat in de historie heel belangrijk is!’, zegt Guy op 9/11 in een videoboodschap aan zijn zoon. Op de achtergrond is de ravage te zien van de grootste aanslag ooit op Amerikaans grondgebied. Het had niet veel gescheeld of Guy was zelf in de Twin Towers geweest. Hij weet het dan ook zeker: ‘Sinds die dag leef ik in verlenging.’ Negentien jaar na de aanslag krijgt Guy te horen dat hij de slopende ziekte ALS heeft.

In de documentaire VERLENGING blikt van Grinsven terug op zijn leven: de vele reizen, zijn uitbundige levensstijl, de beroemdheden om hem heen. Het leven verandert radicaal als de spierziekte ALS bij hem wordt vastgesteld. Zijn spraak gaat achteruit en hij kan zijn camera niet langer zelf bedienen. ‘Als ik niet meer kan communiceren dan is voor mij de maat vol’, zegt Guy wanneer hij het heeft over het einde van zijn leven. Tot die tijd is er veel te regelen. Wat moet er na de dood gebeuren met zijn bedrijf en zijn archief? En mogelijk het belangrijkste: komt hij aan het einde van zijn leven nader tot zijn zoon?

Op 11 oktober jongstleden overleed van Grinsven. ‘Met Guy kon je lachen en huilen en dat soms in tien minuten allebei. Dat zie je ook terug in de documentaire’, aldus regisseur Raymond Biesmans.

Raymond Biesmans & Nick Rompelberg, Nederland, 2021, 53 min. Nederlands & Limburgs gesproken, Nederlands ondertiteld.